2013-01-07 ? 00:08:47

Fisk och skaldjursgryta med saffran och saffransaioli 4 portioner

(denna bild från handlingen till skaldjursgrytan får pryda receptet tills min kamera har laddat klart)
 
Skaldjursfond:
 - skaldjur (vi använde 300 gram kräftor)
 - 2 msk tomatpure
 - 1 gul lök
 - 2 vitlöksklyftor
 - 1 morot
 - 1 dl conjac
 - 1 dl vitt vin
 -  vatten
 -  timjan
 
Rosta skaldjuren i en het panna med lite olja. Tillsätt tomatpure. Värm på. Tillsätt bitar av lök, vitlök, morot. Timjan efter smak. Häll på conjac. (Flambera - kanske inte i hemmamiljö) Tillsätt vitt vi. Fyll på med vatten så det täcker. Låt sjuda. Skumma av. Cirka 1-1,5 timme. Låt det ej koka endast sjuda annars påverkas smaken.
 
När den är klar ska den silas.
 
Grytan:
- 1 fänkål
- 2 små gula lökar
- 4 morötter
- 1-2 vitlöksklyftor
- 4 msk tomatpure
- 1/2 g saffran
-  2 lagerblad
-  timjan
-  1/2 liter vitt vin
- 10 potatisar
-  1/2 dl conjac 
- 4 färska tomater
- 3 1/2 dl grädde
- 600 gram valfri fisk (vi använde lax)
- 200 gram valfri skaldjur (vi använde färska räkor)
 
Bryn de hackade grönsakerna i en vid panna med kant. Tillsätt tomatpure, lagerblad och timjan. Tillsätt vitt vin. Koka ner. Tillsätt skaldjursfonden. Låt puttra på spisen ca 30 min. Tillsätt saffran och låt småkoka 10 min till. Tillsätt grovt tärnad potatis. Koka potatisen genomkokt. Tillsätt conjac, salt och peppar. Ev lite socker. Tillsätt grovt tärnad tomat. Tillsätt grädde och låt puttra ytterligare 5-10 min. Tärna fisken och tillsätt i grytan. Slå av värmen. Låt stå i eftervärme 5-10 min. Smaka av. Servera med skaldjur vid sidan av och eventuellt med en klick saffransaioli.
 
Saffransaioli:
- 3 äggulor
- 1 msk senap
- 1/2 gram saffran
- 2 dl matolja
- 1/2 dl extra virgin olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- citronsaft
- salt och peppar
 
Vispa äggulor med saffran, senap och pressad vitlök. Dra över lite citronsaft. Häll i matoljan och olivoljan först droppvis och sedan i en tunn stråle och vispa frenetiskt. Tihi. Smaka av med salt och peppar. Justera eventuellt konsistensen med mer citronsaft eller vatten. 
 
 
Tack Armin för receptdelningen 
 
 
Kommentarer
Emilie

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,
Emilie
Hittarecept.se

2013-05-03 @ 11:44:37
URL: http://www.hittarecept.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!