2011-06-26 ? 16:35:10

Min beställda sommarläsning

Ingen annan är som du - Ann-Helén Laestadius
Blossom falls ur andra ögon - Andrea S Vessman
2011-06-26 ? 15:10:15

Första kalvarna, snart är det kalvmärkning

Det börjar synas fler och fler renkalvar och det betyder ju också att kalvmärkningen börjar närma sig.
Syster åkte idag till Ponikko för att tillbringa sin 2 veckors semester i vårt sommarviste. Fy vad skönt hon ska ha det. Jag hjälpte henne att handla och packa inför resan med farmor. Om ni undrar så ser Pounikko ut såhär.
2011-06-25 ? 22:31:45

Midsommarnätter som denna

Ibland kan man nästan glömma bort varför sommarnätter är så härliga. Jag är en sådan som är överförtjust i vintern och blir lite ledsen när det är dags för den att smälta bort. Men efter en sådan här natt så är sommaren helt förlåten!
För under en midsommarnatt kan man till exempel hälsa på en vän i Muodoslompolo.
Man kan testa varenda traktor man hittar och posera som ford-tjej. Denna hade dessutom ett släp baktill.
Man kan promenera runt och titta i uthus, garage, gäststugor, bastukammare osv. med en katt på ryggen.
Då kan man finna sådana här små skatter. Små nattugglor. Precis som vi var.
Men till sist börjar klockan närma sig midnatt och det är dags att ta sig tillbaka till Kiruna. Då kan man om man är trött stanna och prata samiska med en renhjord som promenerar efter vägen, man kan dra ner rutan och ropa åt en älg som gömmer sig i dikeskanten, man kan överförtjust möta en liten räv med bytet i munnen, man kan även titta på diverse nattvakna gnagare och svan-par.
00.30 är en tid som är extra utomordentligt bra för att stanna vid vägkanten för att hoppa ut ur bilen och vissla åt en regnbåge. Att man dessutom då kommer ihåg att man glömt sitt midsommarblomster i Suomi-land gör ingen. För det är bra för trötta bilister att plocka midsommarblomster under lätt sommarregn under en regnbåge. Med lite The Ark musik som strömmar ut genom bilens öppna rutor.
Då är livet lätt att leva och sommaren alldeles alldeles underbar! <3
2011-06-25 ? 17:32:26

Midsommarafton fortsättningen

Midsommarafton fortsatte såhär. Med att plocka midsommarblomster att lägga under kudden. Sju sorters blommor med lite extra röd dekoration för sötare drömmar. =)

Vi provkörde lite nya fyrhjulingen. Narpi ska såklart alltid åka med.
Annelie var ju också med oss på kvällen men hon fastnade aldrig på bild. Men hon får stå för denna bild i alla fall då hon var fotografen.
Mjukt inplastade midsommarblomster för att slippa vakna upp med insekter i håret. På kvällen följde ännu bastufest. Men jag fick snällt packa mina saker och börja bege mig tillbaka till Kiruna den natten.
2011-06-24 ? 17:55:00

Miuku och jag vi är goda vänner

Katt och en ford major. Då har man det gott!
2011-06-24 ? 14:35:43

Midsommarafton

Jag har hittills hunnit duscha bort sjövatten ur håret och ätit surmjölk och riktigt grovt rågbröd till frukost...
...handlat i muodoslompolo, varit på kyrkogården, besökt partystället Rajamaa...
...besökt janis gudfar och Morven (Mjuoko)...
...testat en fin ford major...
...och nu blir det att äta rökt fisk. =)
2011-06-24 ? 10:10:32

Så kan bara en kväll i Finland gå till

Sauna, sjövatten och mycket rött vin. Dagen före midsommarafton.
2011-06-23 ? 14:16:24

Jag fick denna bild som mms imorse. Nu är ...

dsc01016 (MMS)

Jag fick denna bild som mms imorse. Nu är det sommar. Det är alltid ett säkert sommartecken när mina mu-msiga grannar fått komma ut i hagen. Trevlig midsommar!

2011-06-23 ? 07:23:00

Bra-tidig-morgon-musik

2011-06-22 ? 19:48:00

Tea-time och midsommartid

Jag har köpt en bedårande liten théburk. En tia-slant fick jag ge för den. Nu behöver jag lite andra schyssta burkar till NLT. Som mjölburkar osv. Tipsa gärna! Förresten, imorgon åker jag till syster yster i Muonio,Finland för att fira midsommar. Ha en god helg och hoppas att ni har bättre väder än här i Lappland.
2011-06-22 ? 15:23:32

Skit skit skit

Idag är jag bitter och arg och less och allt sådant. För det känns verkligen som att jag slänger bort en hel sommar till ingen nytta.
http://www.bloggriket.se/
2011-06-20 ? 22:51:15

Nu är det eran tur!

Se jag hade ju nästan missat att jag fått en blogaward
utav goa Catrin på Garderobstankar Oj oj oj vad trevligt.
Jag hoppas ju verkligen att någon hittade hit via hennes fina blogg.
Man ska visst välja att ge vidare denna award till 5 bloggar som har färre än 300 läsare. Jag ger denna röda lilla Liebster ♥ vidare till:

Trattoria Dagens Elisabeth
Bonjour Vintage
Emelie/Emellay Lisas Lantlivsblogg
2011-06-20 ? 22:00:09

En helg i perfektion

Lördagen bestod utav lite fiskeshopping. Sedan blev det storinventering i fiskelådan för att se vad som behövdes inför den stundande sommarfiskesäsongen. Köpte två nya 30 grams flöten och jag fick en vacker persikofärgad dubbelkrok fluga som jag tror kommer att bli en hit! Lördagen bjöd även på lite flugfiske övning på gräsmattan. Man måste öva om man ska bli duktig med flugspöt.
På söndag blev det en dagstripp 36 mil tur och retur till stugan i Parkalompolo. Träffade syster där och hon hade åkergräsklipparn med på släpet från Finland. Så gräsmattan fick sig en finputsning och otroligt vad smidigt och snabbt det går med rätt saker. Jag passade även på att lämna skotern till parkalompolo för sommarförvaring. För nog var det sommar där fast vädret var lite ostadigt. Under hustaket hade en familj på tre ladusvalor gjort bo och turades om att vakta äggen. Hur somrigt är det inte. En riktig regnbågsfamilj! Sedan blev det grillning under regnets uppehåll. Vi grillade både kött, korv och majskolvar. Så gott!
Efter maten tog vi fyrhjuling till Ahvenjärvi för att provfiska lite. Det blev ingen fisk men vi fick se årets första renkalv och det är lika lycklig stund varje år det händer! Det blev även ett snabbdopp  i sjön för vissa med bottennapp. Haha. =)
Innan vi tog fyrhjulingen tillbaka till byn passade jag och syster på att klaffsa runt på myren i gummistövlar och plockade lite ängsull. Tidigare plockade vi buketter av kattfot också. Rosa, gammelrosa och vita. Så underbart vackra att torka och använda som dekoration.
I byn åt vi blåbärspaj sedan var det dags att åka hem till Kiruna igen. Åt köttfärsbiffar som nattamat och tog en lång varm dusch för att tvätta bort mygg ur håret sedan sov man gott efter en god helg.
Bilder finns på min systers blogg narpi!
2011-06-17 ? 16:51:26

Blå blå vindar och vatten, blå blå himlar och hav. Blå blå känslor i natten. För det är fest med stillheten som gäst

Idag tycker jag verkligen att det känns fredagskänsla i luften.
Blått glas och drivved inspirationsbild från restaurang Stengården, Byske.
2011-06-17 ? 09:14:00

Sommarkök

Några bilder ur mitt gröna sommarkök. Brödspaden har fått komma från Kiruna till byn. De blommiga gardinerna är från Garderobsbutiken. Smörbyttan som gömmer dillkokt färskpotatis från Byske med smör är ett loppisfynd från en julmarknad i Jukkasjärvi.
2011-06-16 ? 22:28:00

Jag följer med dig hem ikväll för jag vill inte vara själv

Efter shoppingturen stannade vi till i Hundtjärn. Norrlångträsks närmsta badsjö. Vinterns is verkar ha gått hårt på bryggan men den kämpade tappert på.
Jag var inte alls klädd för den plötsliga värme som kom på tisdagen. Men fötterna blev glada.
Grodyngel i vattnet. Så små ännu.
Barfota fötter
2011-06-16 ? 09:22:16

Välkommen till Skellefteås torg

På tisdagen slog shoppingsträngen an inom mig och jag var in på Gina tricot och HM och Bikbok och allt möjligt. Det var som ett tag sedan. Men jag har faktiskt shoppat tre nya klädesplagg.
Från Gina tricot blev det en randig tröja med skinndetaljer på axlarna och en svart klänning med bara axlar och ett skinnbälte i midjan. Från HM köpte jag linnet som mer vart en sommarklänning. Billigt och bra alltihopa.
2011-06-16 ? 08:54:41

Viridiflora

Vilken underbar tapetrulle jag fick utav Lisa. Den är grön och skön. Blommig och precis sådär som jag är svag för. Få se vad jag kan hitta på med den. Det kliar i fingrarna efter projekt. Stilande på bild är också kopparna jag fick förra gången men som inte fastnade på bild. Den lila är hittills godast att dricka morgonkaffet ur men man väljer lite sådär på känsla på morgonen. Brödlådan är köpt på Jokkmokks marknad 2009.
"Ordet viridiflora är latin och betyder just gröna blommor, så ser man det i samband med det latinska namnet, kan man vara säker att växten har mer eller mindre gröna blommor." källa:odla.nu
2011-06-16 ? 08:00:00

Trädgårds/snickarbyxa i min smak

Dessa trädgårds/snickarbyxor Toile från Garden Girl skulle jag absolut inte säga nej till i sommar. Vecka 28 har jag ju ledigvecka och då blir det renovering för hela skatteåterbäringen i Norrlångträsk (Norr Lång Träsk=NLT) ;)
2011-06-16 ? 06:52:00

Den som planterar en trädgård planterar lycka

Tisdag var min planteringsdag.
Jag lade ner mina nyinköpta smultonplantor i det tomma hörnet av jordgubbsplantornas röda pallkrage. Dessutom fick en jordgubbssort kallad Roma också inhandlas från Liljas Trädgårds butik. Men bara en sådan planta.
De friskade upp hela pallkragen och det såg ut som en stor lycklig familj som gottade sig i solskenet.
I pallkragen bredvid var min sallad på väg upp mot himlen.
Jag tror att det går att så sin egen lycka. För lycklig det har jag varit hela helgen.
2011-06-15 ? 21:11:34

Bärlycka och blomsterprakt

Här är mitt andra loppisfynd från min och Lisas loppisrunda. Två stycken röd/orange/gula blommor i keramik. De bär inget märke utan kunde lika gärna vara hemmagjorda men jag älskar dem. 2 st 60 kronor. Jag hade gett det dubbla. Lätt!
Mina jordgubbsplantor var på god väg i pallkragarna. Krusbärsbusken som jag planterade i maj hade fått massvis av små gula krusbär. Vilken lycka!
2011-06-15 ? 20:58:57

Söndagsfrukost med trollsländan som sällskap

2011-06-15 ? 20:53:15

Lördag- gräsklippning och grillfest

Klockan 06.30 på lördag morgon kunde jag inte hålla mig längre. Jag hoppade in i en fullpackad bil och drog själv ner till Norrlångträsk. I bilen hade jag bland annat lite nyinköpt rosmarin, lavendel och lompis gräslök. En pallkrage, en IKEA-hylla i svart och massa kökstillbehör.
Kl 11 var jag i Byske. Då var temperaturen 34 grader i skuggan. Bilen höll på att steka mig levande trots att ACn var igång på full effekt. Så direkt jag kom fram så blev det stranden. Första doppet i Byske 2011!! Ett badrekord på 30 min i vattnet i sträck. Jag kan konstatera att det var varmare än förra årets dopp.
Efter lite handling på ICA och Konsum blev det Norrlångträsk. Gräset hade växt så jag tog tag i problemet på en gång. Gräsklippar-outfiten fick bli bikini och mina nya puderrosa shorts från H&M. Perfekt!
Bara 2 timmar efteråt såg framgården ut såhär. Prydligt med flaggan i topp. Min sommardröm. Kl 17 var jag sedan bjuden på grillfest i Nyfors. Det var så himla trevligt att träffa Lisa, Anders och Edvin igen. Samt Anders mamma. Vi åt hamburgare med hemgjord potatissallad och grönsaker. Till efterrätt blev det jordgubbspannacotta. Mums mums. Hur lyxigt är det inte att bli bjuden på middag!? Jag är så himla tacksam. Dock blev det inga bilder.
Men såhär såg NLT ut på kvällen när jag och knotten trängdes om plats på min veranda i kvällssol.
2011-06-15 ? 20:34:36

Bara för att det är sött

Varma dagar i Kiruna...

2011-06-12 ? 18:59:22

Idag har jag varit och loppat med Lisa och...

imag0592_1307897 (MMS)

Idag har jag varit och loppat med Lisa och Edvin i Skellefteå och Bureå. Fanns hur mycket sött och användbart som helst. Jag kom hem med denna enorma blå jie tavla och något annat som bara skrek Evelina när jag kollade på dem. 70 tal röd gul orange. Mm bild kommer. ;) Tusen tack igen för en bra dag Lisa!

2011-06-11 ? 21:20:08

Idag är jag riktigt stolt över migsjälv. A...

imag0577_1307819 (MMS)

Idag är jag riktigt stolt över migsjälv. Att jag själv körde 48 mil, packade upp och klippte gräset när det var 34 grader i skuggan. Jag var dyblöt redan efter resan så direkt jag kom till byske blev det premiärdopp 2011. Länge och väl. På kvällen blev jag bjuden på en väldigt trevlig grillfest hos Lisa och Anders. God mat och efterrätt och saklart trevligt sällskap.

2011-06-10 ? 16:01:28

Dagens grönt och ätbart

Imorse vaknade jag kl 08 av att jag inte kunde andas. Det var en extrem värme att vakna upp till. Så direkt ville jag ut och tog en morgonpromenad. Efter det blev det en lätt och kall frukost på bron. Klänning, bara ben, kaffe, yoghurt och en brödbit. Efter frukost var vi och handlade för en trevlig lunch. Det blev lätt sallad och grillad kryddkorv med olika röror. Tårta och kaffe till efterrätt. Studenttårta för inget annat fanns att få tag på. =)
Efter all mat bredde jag ut mig vid kaninburen och solade solade solade. Jösses jag saknat solen.
2011-06-10 ? 09:16:28

Sommaren kom till Kiruna också. Imorgon bl...

imag0558_1307689 (MMS)

Sommaren kom till Kiruna också. Imorgon blir det nlt för hela slanten.

2011-06-06 ? 17:22:00

Samesjal H´mongsjalen

http://samesjal.webs.com/hmongsjalen.htm
Se, är vi inte lika. Same sjal but different tar upp likheterna och delar kulturen.
Nästa lön ska jag beställa en. Rosa ska den va!
2011-06-05 ? 08:35:00

Om det fanns yllevantar som skyddar mot allting

Jag brukar ibland fundera på tillfällen där själen inte riktigt känns i takt med livet. Du vet som när du i förväg vet vad som komma skall eller också ibland upplever saker som déjà vu. Inte vet jag om detta är dagens sanning men ibland tröstar den tanken mig.

2011-06-04 ? 22:18:20

Samiskt hjärtaHittade denna bild på den här bloggen. Glad blev jag ju. För en sådan klänning har jag ju men har som aldrig tänkt på att den känns lite samisk. Jag gillar bildcollaget.Sedan gillar jag denna bild för att den är så himla härligt tvärtom. Den kommer från denna blogg.
2011-06-04 ? 07:18:00

Njut av lukten och lite jord under naglarnaJag skulle nog allt vilja ha några pigga solrosor i rabatten i år igen. De är så härligt gula och charmiga. Det gick tyvärr inte så bra med mina två förra solrosor. De ska ju stå i söderläge med mycket sol. Något som mina inte fick. Men gör om gör rätt. Nästa vecka ska jag ordna några glada gula. =)Några härliga kryddtagetes i samma gula färg hade också varit roligt. Att de går att äta är ju bara ännu bättre. Roligt att lägga till i salladen kanske.Om jag skulle byta ut några av mina vanliga rabattblommor kring gäststugan till väldoftande lavendel. Ojoj jag har mycket att pyssla med i sommar.

2011-06-03 ? 23:01:35

Alla våra drömmar, var blev de av? Vi lär oss leva vidare med det vi har. Alla våra drömmar, som ingen tycks förstå. Vi låtsas som vi glömt dem, och sen fortsätter vi gå.

Om man dagdrömmer riktigt riktigt ordentligt så känns det nästan verkligt. Jag hittade en fin International 634 på blocket. Dregglar och önskar den hem. Helst bums!
2011-06-03 ? 08:10:00

Keep the faith

Vore skönt om livet var lite mer såhär just nu. Enkelt och alldeles perfekt.
2011-06-02 ? 22:34:43

Tre strikes, etikettregler och en rånbägare som inte var en strut

Idag kom jag och Annelie på att vi skulle besöka bowlinghallen. Snabbt for vi dit och synade skorna i sömmarna.
Vi kom överens om att de faktiskt var helt OK. (Obs ironi)
Så vi plockade på oss så många klot som fick plats och började spela.
Resultaten blev ojämna. Väldigt ojämna.
Så vi bestämde oss för att äta glass istället!
2011-06-02 ? 13:04:00

Tipp och topp

Vaknade och insåg hur mycket jag saknar att ha en egen dator. En laptop att ha i knät i sängen på morgonen medan solen skiner in genom sovrumsfönstret. Sedan insåg jag hur mycket jag saknar ett eget boende med egna fönster och eget sovrum. Sedan insåg jag att jag saknar solen fruktansvärt mycket och att allt regnande har tagit på mitt humör. Sedan insåg jag att jag saknar en riktigt bra kamera också som jag kan fånga alla solskensbilder med. Men allt sådant får väl ta den tid som det behöver. Så jag andades ut och klev upp ur sängen.
Men det finns ju saker som är bra också. Som den grekiska grillade ciabattan med oliver, fetaost och tapenade på Café Rost. Jag bara älskar den! En sådan och en stor kopp svart kaffe gör ju vilken dag som helst. Fast igår var ciabattan slut så det fick bli med foccacia. Gick lika bra dem med.  En annan bra sak är grönt gräs och nymålade naglar.
2011-06-02 ? 06:48:00

Tre bilder som för mig säger hem

¨
"Det skulle vara lätt för mig att säga att jag inte hittar hem, men det gör jag, tror jag"
2011-06-01 ? 16:39:50

Try me

Bjuder på en liten spotifylista. Inte helt typisk mig men ändå flera av de låtar som jag kommer att lyssna på i sommar. Låtlistan heter Try me och bjuder på allt från kirunabandet Ailucrash till finsk pop. Hoppas ni gilla!
2011-06-01 ? 01:26:03

Tips!

Är du kreativ och konstnärlig? Vill du testa att arbeta med is och snö? Just nu söker Icehotel konstnärer för att skapa Icehotel nr 22. Du kan skicka in ansökan och din idé senast första juli och bli en av de lyckliga som får äran att skapa en svit.

"Erfarenhet av att ha arbetat med snö och is är inte ett krav, utan konstnärer från alla grenar är välkomna att ansöka. ICEHOTEL har tidigare gästats av skulptörer, målare, designers, arkitekter, multimediakonstnärer, textilingenjörer, scenografer med flera."

Jag tycker det är en toppenkul grej och hoppas verkligen att många nappar på detta och testar. Utan tidigare erfarenhet eller inte. Man får hjälp med skapandet. Jag har också en idé. Om en vacker lövskog i is. Kanske de norrländska fjällbjörkarna. Ni får gärna stjäla min idé Icehotel!
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!