2012-08-31 ? 23:54:06

Vi lär. Med tiden tillsammans.

Idag har jag jobbat lite på att barnsäkra lägenheten lite mer. Små ändringar som gör att jag slipper springa efter en krypande baby som är på väg att dra lös kablarna från väggarna, dra ner jätteblomman med kruka i huvudet eller trilla ner från sängen när baby vaknar lite tidigare än mamma. Men det förstås. Jag tror inte på att barnsäkra allt. Visst, jag kommer inte aktivt låta min baby bränna sig på en platta på spisen "så att han ska lära sig". Utan jag menar lite softare. Det gör inget att baby drar ut alla kasettband från hyllan eller att han knölar sönder våra tidningar. Han lär sig, och vi lär oss. Med tiden tillsammans.
2012-08-30 ? 12:21:19

Grattis storasyster 9 år!!

Idag fyller Niilas storasyster 9 år och fast vi är i Sverige och hon i Norge så vill vi såklart fira henne.
Massa födelsedagskramar från lillebror, pappa och Evelina!!!
2012-08-30 ? 07:33:00

Sov och dröm om det ljusa som finns

 
Igår så skedde något som inte borde få ske. Niilas småkusin som vi inte hunnit träffa gick bort endast 4 år ung efter en tid av sjukdom. Vi tände en massa ljus igår. För honom, för hans föräldrar, släkt och vänner.
 
"Nu i ro slumra in
i bädden så fin
som en blomma på äng
i en gungande säng.¨

Och Guds änglar de små
sprider vingarna ut
och kring barnet de stå
till dess natten är slut."
2012-08-28 ? 14:46:00

Leker med band och färgerVi prövar oss fram och leker med materialen till tofsmössan (bárdnimánágahpir). Men vi känner att vi saknar mörkgröna band för att få fram det vi vill. Banden sys fast med silvertråd. Så det glittrar till när Niilas möter höstsolen ute i skog och mark. Det är så roligt att skapa själv.
2012-08-27 ? 08:44:00

Kreativitehta


Nu har jag änligen beställt material till en ny tofsmössa och luhkka åt Niilas. Förra vinterns färg var grön men denna vinter så blir det klassisk blå. Tanken är att jag ska handla de flesta band som jag behöver från Kiruna och samtidigt köpa matchande band till en kolt också. Men vi får se hur samarbetsvillig min symaskin är. På bilden ser ni den blå babycorden som blir tofsmössa, de röda bandet och innerfoder med blåbär. Nästa måndag börjar förresten min samiska kurs. 1 år plugga distans via Uppsala och det ska i slutändan ge mig ett ordförråd på 500 nordsamiska ord. En bra start. Äntligen!
2012-08-26 ? 21:28:34

Titta, lyssna, läs med hjärtat

Detta händer just nu runt Kiruna. Vi är en gruvstad som byggts upp kring gruvor och gruvan ger oss som bor här arbete och inkomst. Men till vilket pris ska vi sälja marken runt oss?? OM gruvprojekteringarna får fortsätta så lär inte bara samebyarna och deras liv och arbete hotas. Vi kommer leva i ett område med förorenade bäckar och älvar. Det rika liv vi lever idag med fiske och jakt är en avlägsen fjärran dröm. Vi kommer inte kunna fiska vår fisk i rena vatten. Vi kommer riva sönder jorden runt oss och förstöra den för framtiden. Allt i världen är inte bara pengar... Låt oss få leva vårt liv och låt våra barn få ta vid och leva deras liv. En redan begränsad yta med fri natur kommer att begränsas än mer. Har vi råd att förlora mer? Någon måste lyssna och det är brådskande... NEJ TILL GRUVOR I FJÄLLVÄRLDEN!
2012-08-25 ? 21:46:09

Filmmys i sena augustikvällar

Nu när kvällarna är mörka och midnattssolen är endast ett minne blott så har jag återupptäckt tjusningen med att se film! Så det har blivit några stycken de senaste kvällarna. Nu har vi äntligen blue ray spelare då vi köpt en begagnad ps3 så vi har tittat på Avatar, Sherlock Holmes A game of shadows, Kung fu panda 2 och Trolljägaren. Ni har säkert hört om de tre första men det är den fjärde som jag vill skriva om här. Vilken otroligt rolig och spännande film!! Den är filmad som en hemmagjord dokumentär för skolarbete av tre norska studenter. De har bestämt sig för att ta reda på vem som ligger bakom tjuvjakten på björn som pågår i området. Men deras reportage tar dem längre och längre ut i skogen. Men tjuvjägaren som de förföljer visar sig inte jaga björn utan något mycket vildare än så. Finns det troll i norge? Jag tror det...
2012-08-25 ? 18:54:47

4wdr bland djungelbjörkarna

Det är ibland lite av en utmaning att vara friluftslivsmamma (eller mormor och morfar också för den delen). Idag gick vi igenom en djungel av små fjällbjörkar. Hoppa över stubbar och korsa mellan stenar.
Niilas tittar på utsikten från ett träd
Morfar och Niilas i bäcken och kollar efter fisk. Riskaka i handen. Mums mums!
Det är gott att äta i skogen. Vi värmer hemmagjord pizza som bakats imorse.
Mellis smakar bäst utomhus!
Min lilla fisk. Men jag fick de två första i alla fall!
2012-08-25 ? 16:37:55

Bergfors

Idag var vi till Bergfors och fiskade. Armin fick vi tyvärr lämna kvar i Kiruna för han skulle jobba. Men jag och Niilas följde med mormor och morfar. Jag och morfar fick två fiskar var men alla fick lugnt simma vidare i bäcken. Men det var härligt att kasta lite fluga och faktiskt få dra in lite fisk. Niilas fick också klämma åt sin första fisk. Mycket klämvänlig tydligen. Men jag lovar att han var försiktig och den fisken lever sitt liv vidare i bäcken utan men. Haha.
2012-08-24 ? 20:52:53

Jag Inbillade Mig

2012-08-24 ? 14:04:00

Norrländsk matglädje från skog till bord

I tisdags var vi ute på skogspromenad och plockade blåbär och svamp.
Det var riktigt härligt att vara ute fast vi blev ganska knottbitna.
En holk
På onsdag fick vi äta blåbär i mjölk till mellis tillsammans med lite tunnbröd. Norrländsk matglädje från skog till bord.
2012-08-24 ? 12:52:00

Räddaren i nöden - Tankopeden

När man kommer till gränsen mellan norrbotten och västerbotten så ser man detta museum fylld med retrosaker. Bland annat så har de en likadan brödrost som mina föräldrar använder i stugan i Parkalompolo. Tihi!
Här på macken har de också lite roliga saker...
Som en tankoped för folk som fått soppatorsk efter E4!!
Komplett med dunkar och tratt. Jag har riktigt lust faktiskt att köra bilen tom på bensin bara för att få prova denna någongång!
2012-08-23 ? 20:33:05

Sommarens sista sång

Hej då sommaren 2012!
2012-08-23 ? 20:30:27

Sommarens sista smak

sommarens sista smak...
...tjob tjobidoo-wah tjob tjobidoo-wah-au ah au oh...
...tjob tjobidoo-wah tjob tjobidoo-wah-au ah au oh...

2012-08-23 ? 20:23:41

Hösten kom i förtid

Jag var så fokuserad på att fånga det sista av sommaren att jag inte ens märkte alla hösttecken som börjat smyga sig in...
Stora klasar av rönnbär...
Kyla...
Gula löv och disiga nätter...
Tillbaka mot Kiruna...
2012-08-23 ? 11:35:17

Favoritlek

Niilas nya favoritlek. Åka med på dammsugaren. :) :)
2012-08-23 ? 11:28:00

Fröken Fräsch!

Jag tänkte att jag skulle ta en jättemiserabel bild på mig till bloggen. Termometern visade 26 grader i skuggan och jag hade just klippt gräset färdigt. Svettpärlor i pannan och bladlöss på axeln. Fröken Fräsch!
Nymålad fasad och nyklippt gräs. Då var denna sommar slut...
Penslarna tvättas och läggs på tork.
2012-08-23 ? 11:26:35

Frukost

Frukost på verandan. Halvliter kräm med mjölk. Frallor och juice. Serverat på en av mina favoritdukar.
2012-08-21 ? 13:51:24

Roligheter överallt

Jag måste säga att mammalivet förgyller allt. Livet är som så mycket roligare med en liten. Det är inte ordning och reda utan massa bus och leksaker överallt. Det finns så mycket att upptäcka. Som att plaska med vatten eller leka med spegelbilder. Bara kul!
2012-08-20 ? 19:06:26

Både stora och små

Vi fick skörda jordgubbar som tagit sig hela sommaren på sig för att mogna. Första jordgubbarna i sommar kom först i augusti. Vilken konstig sommar det är. Men vi fick en hel bunke full och fick äta flera dagar i rad. Både stora, små och smakrika.
2012-08-20 ? 18:13:42

Första havsbadet i Byske sommaren 2012

Jag trodde inte att det skulle vara väder någonmer för att faktiskt få bada på havsbadet någonmer under sommaren 2012. Men vi fick ju sådant toppenväder såhär på sensommaren. Så första och sista havsbadet hann vi med i Byske. Niilas älskade det och ville aldrig stiga upp! Samma gällde mig :)
2012-08-17 ? 08:36:25

Rött är sött

Härliga sensommartider i Norrlångträsk. Det är varmt. 26 grader i skuggan! Men igår har jag målat "kransen" runt huset och även verandan har fått sig en uppfräschning av varm röd falurö. Det känns som ett helt nytt hus. Det är så fint här nu. Älskar det! Men nu ska jag fara och bada!
2012-08-07 ? 20:03:08

Börja pyssla

Jag tror att jag har två stycken himla bra pysselidéer på gång. Jag brukar aldrig pyssla nu för tiden men plötsligt igår mitt emellan vakenhet och sömn så fick jag så bra idéer för gäststugan. Den behöver få lite dekoration och personlighet. Det ska mina pyssel ordna! Två projekt har jag hittills i huvudet, jag måste bara skaffa mig material.
Jag behöver sådana här av något slag.
och sådana här i något trevligt mönster.


Bilderna är lånade. Klicka för källa.
2012-08-07 ? 19:46:05

Höstpanik

Förra onsdagen kändes det som om någon slog mig hårt i magen. Eller att något jag ätit (kanske en rabarber) fastnat på tvären i halsen. Almanackan visade 1 augusti. Va redan?? Jag har väntat alla dessa månader på en sommar men den sommaren kom ju aldrig. Jag väntade tålmodigt hela maj. Jag gick hand i hand med Armin hela juni men i regn. Juli har inte varit mycket bättre, mindre regn men mycket kallare. Nu var det augusti och jag har gjort allt jag kan den senaste veckan till att försöka förtränga det. Det blev ingen sommar i år. Ändå fast jag försökt göra allt jag kan för att det ska vara sommar. Vad gör man med alla grusade förhoppningar om några varma soliga dagar i sträck? Kanske måste jag nalla på Niilas D-vitamin droppar.
Imorgon ska jag jobba för första gången sen Niilas kom till oss. 5 dagars arbete vilket betyder att jag ska vara borta från gossen flera timmar på rad. Men han ska vara med de bästa barnvakterna och jag får chansen att tjäna ihop lite extra till hushållskassan. Det blir bra! Nästa vecka då blir det Västerbotten igen minsann. Skönt att NLT finns!
2012-08-05 ? 20:04:17

Ny bilbarnstol BeSafe IziKid x3

Idag har vi köpt en ny bilbarnstol. Åter igen blev det en BeSafe så vi är så rackarns nöjd med den förra och den har fått bra recensioner i flera krocktester. Det känns viktigt för oss att ha en bra bilbarnstol då vi tillbringar mycket tid i bilen. Det är långa avstånd här uppe och det är trots allt 48 mil när vi drar ner till Västerbotten enkel väg. Så även om vi inte ska använda den riktigt ännu så testade vi den i bilen. Niilas verkade nöjd. Vi med! Det blev en sådan här IziKid x3
2012-08-05 ? 19:58:58

Första tanden 5 augusti 2012

Jag måste bara visa hur stadig Niilas har blivit. Han kan både sitta själv, klamra sig fast vid saker och ting och stå upp efter möbler. Men än är det bara i nybörjargropen så visst är han vinglig ännu. Men en sak som nu är helt säkert är att inatt 5 augusti så kom den första tanden! Jag har ropat hej en gång tidigare men det var falskt alarm. Men nu är den där, nedre tandraden vänster sida fram. Ett litet riskorn. Första tanden hurra!
2012-08-05 ? 19:53:41

Jukkasjärvi marknad 3-5 augusti

Sedan var vi ju på marknad i Jukkasjärvi under både fredag och lördag. Tittade på tavlor av Karin Niva. Min syster köpte en av koppargrafiktryck. Riktigt fin! Niilas fick en långärmad och långbent body med röda bilar på. Han passar ju så fint i rött! Vi har även köpt en röd mössa från Nova star åt honom. Mest för det passande "stjärna" och "N" tihi. I övrigt blev det bagarstugebröd från hembygdsgården och ett besök på husvisning i Paksuniemi.
2012-08-05 ? 19:38:37

OS och OL weekend

Ihelg har vi haft kul! Min syster och hennes Teemu var i Kiruna på weekend. Dessutom var det Jukkasjärvi marknad OCH sommarväder!
Vi grillade och åt gott tillsammans. Men i väntan på grillen så han vi med lite lek och tävlingar. Det var OL (Olympiske Lekerna) Sverige - Norge - Finland! Först på tur var det att träffa rätt med kastspö. Man skulle slänga rätt och träffa med "betet" i en vattenfylld skottkärra på andra sidan gården. Sedan var det lassokastning och pricka rätt med flugfiskespö. Hihi!
Till middag blev det kräftfest!
Och grillad makrill från vår Norge-resa!
Niilas söta mormor.
Armin äter kräftor.
Morfar och mormor
Moster Anna och Teemu suger på kräftbakar
Blåbärslängd till efterrätt och bastu. Vi fick basta först Armin, Niilas och jag medan det inte var så varmt. Niilas badade balja och hade det såååå skönt. En riktigt lyckad dag! Tack och kram!
2012-08-03 ? 21:23:32

30 juli 2012 Första tågresan

På hemvägen tillbaka till norrbotten så tog vi tåget. Det blev Niilas allra första tågtur. Visst blev den försenad men som tur var hade Niilas fått en loppisfyndad leksak med tågljud. Så vi tuffade på trots att vi stod stilla emellanåt.

Gossen var överlycklig att slippa bilbarnstolen och bjöd oss och alla andra i vagnen på sina charmigaste leenden.
Stopp i Boden i väntan på mötande tåg.
Tittut! Det är kul med tåg!
2012-08-03 ? 18:07:32

Gäststugan

Det hann bli sena kvällen innan gäststugan stod färdigt. Solen gick ner över byn.
Den nya soffan med utdragbar säng undertill. Locket är nere så det ska synas. Dock behöver jag lite väggdekorationer och tavlor känner jag. Funderar på tyg a la Ernst ni vet. Ett litet bord vore också toppen som man kan flytta när man bäddar ut.
Köksbord och omaka stolar. Insynsskydd i dörren. Hylla från IKEA.
"Köksdelen" ska få spisplattor och kaffe/vattenkokare. Handdukar och sängkläder staplas fint på hyllan. Porslin in i skåpen. Detta blir nog tokbra! (En dag ska jag nog byta antagligen golvmatta eller hela golvet.)
2012-08-03 ? 12:19:00

Bli min gäst!

När huset var målat och förråden och gäststugan tömda så såg jag äntligen alla möjligheter med gäststugan. Snabbt var jag ut och skurade igenom alla väggar, golv och tak. Jag bar in köksbordet och stolarna som jag hade till övers och hängde upp min gamla kökslampa. En överbliven hylla passade in perfekt och mattor hade jag också över i massor. Plötsligt kändes gäststugan riktigt mysig. Det var bara en sak som fattades. En bäddsoffa! Åh tänk vilken tur jag hade som fick en alldeles gratis och precis en sådan som jag hade visualiserat in till gäststugan. Den var i verkligen toppenskick! Så jag åkte in till Sunnanå och hämtade den. Det var verkligen slutklämmen för gäststugan. Bilder kommer för den som väntar!
2012-08-03 ? 00:08:00

Sommarens godaste ljummen potatissallad

Du behöver:
# Färskpotatis
# Rödlök
# Bladspenat
# Körsbärs- eller cocktailtomater
# Sötning i form av honung eller socker
# Senap
# Syra i form av balsamvinäger eller saften av en citron
# Olivolja
# Gräslök
# Salt och peppar

1. Koka färskpotatisen i ordentligt saltat vatten. Skiva rödlök och dela på tomaterna. Skölj spenaten.
2. Vispa ihop en matsked senap med en nypa salt, peppar och en tesked honung. Gärna direkt i serveringsskålen
3. Vispa i cirka 0,75 dl olivolja i en tunn stråle. Konsistensen ska bli krämig.
4. Blanda i en knippe hackad gräslök och tesked vinäger eller kläm ur en halv citron.
5. Häll av potatisen och beroende på storlek så kan du dela dem i mindre bitar om du vill.
6. Blanda ner den varma potatisen tillsammans med rödlöken, spenaten och tomaterna. Blanda ordentligt så att dressingen täcker allt. Servera direkt, den ska vara härligt ljummen. Strö gärna över lite flingsalt innan servering!
Gott till grillat!
2012-08-02 ? 23:54:36

Sommarens första utomhusbad i Västerbotten 28 juli 2012

Jag bönade och bad verkligen hårt till vädergudarna att jag ville ha en varm dag så vi kunde åka till Kåge på utebadet. Trott eller ej men mina böner blev besvarade!!
Niilas är verkligen glad i att bada och är lite som fisken i vattnet. Han kan bada hur länge som helst och har hur kul som helst medan han gör det. Han ska hoppa i vattnet, plaska med händerna, kråla runt på både rygg och mage och lite hur som helst. Gör man en antydning till att stiga upp ur vattnet så sätter han sig ner väldigt bestämt.
Barnpoolen har en rolig bläckfisk.
Som morfar och Niilas provåkte flera gånger.
Efter badet. Russinfingrar och bit på handduken. Kågebadet är bäst!
2012-08-02 ? 23:39:18

SJ är ett skämt!

Efter att jag, gossen, mormor och morfar varit i NLT i drygt en vecka så kom ju Armin också dit och tillbringade helgen. Han åkte tåg. Självklart SJ eftersom det inte finns andra valmöjligheter. Självklart var det försenat. Självklart blir man irriterad. Jag kan förstå att tåg är försenade vintertid, det kan jag till och med ha överseende med. Men sommartid?? Det är varken överdrivet varmt eller regnigt. Inga signal eller elfel att skylla på. Vad hände egentligen. Tåget som skulle anläda vid 23 tiden till Jörn kom i alla fall 1 timme och 15 minuter senare. Booaa det är en skam att man ens ska betala när man köpt en tjänst som de sedan inte uppfyller enligt avtalat. Men det var otroligt härligt att få fram Armin i alla fall. Gossen vart självfallet också överlycklig.
2012-08-02 ? 23:33:47

God mat och loppisfynd

Det som är skönt med att måla huset är att det ger en otrolig trygghetskänsla. Att veta att det man bryr sig om är skyddat. Både huset och vi som bor inne i det. Färgen blir som en skyddande hinna mot all världens stormar och vi kan bara mysa vidare och lägga energi på annat. Som god mat och loppisfynd.
2012-08-02 ? 23:27:11

Efter regn kommer regnbåge

Man ska väl inte klaga på regn när man har det bra i övrigt. För det är inget illa med att sitta skönt nedsunken i en vilstol på verandan med en kopp thé och sin lekande favoritgosse inom räckhåll. Lyssna på regnet som beter sig som sommarregn gör och smattrar lite vackert mot taket. Sedan beskåda regnbågen som slår ner på bondens åker. Just när regnet börjar avta, just när ditt thé blivit kallt.
2012-08-02 ? 23:21:34

Barnhörnan

Jag lade ut en annons på flera köp och sälj sidor för Skellefteå med omnejd på facebook om att jag ville köpa barnmöbler. Nästan direkt blev jag erbjuden dessa för ynka 300 kronor. Ni kan gissa att jag nappade direkt!
Så nu har vardagsrummet fått en början till lekhörna. Min hemmagjorda tygtavla är på plats. Barnmöbler och leksaksservis. Gåstol och leksaker med ljud. De roligaste ;)
2012-08-02 ? 23:14:02

Bästa köpen

Niilas fick en alldeles sprillansny babygunga av mormor och morfar. Den vart så populär så han visade tydligt att han skulle dit bara han fick syn på den. Den var utmärkt att gunga i tills man somnade. Koftan och sockorna är köpta på Byske marknad. Knasigt billigt för så fint hantverk. Koftan gick på 50 kronor och sockarna kommer jag inte ihåg men det var inte dyrt. De var så gulliga gummor som sålde och de blev så glada när vi berömde allt som de stickat. Röda koftan på tivolibilderna var också köpta från dem för 50 kronor.
2012-08-01 ? 23:19:19

22 juli 2012 Byske marknad och tivoli!

Vi lyckades pricka in rätt helg för Byske marknad. Inte nog med att det var marknad, det var även tivoli!
Niilas och mormor spelade på chokladhjulet nummer 12, 13 och 14. Tyvärr var det nummer 11 som vann och högsta vinsten dessutom!
Men man ska inte gråta över förlorad choklad när det finns karuseller! Niilas och morfar åkte piratskeppet!
Sedan blev det lite fiske i "vinn varje gång"-poolen.
Minsta vinsten visade sig vara BÄSTA VINSTEN! Oj vilken lycklig kille med en jättehammare med pip-ljud. :D
Bästa karusellen! Niilas var eld och lågor över motorcykeln och greppade den direkt rätt i handtagen. Han skratta och tjöt och när karusellturen började ta slut försökte han göra mer fart. Hoho det var så roligt. Jag ska ladda upp en film och visa lite senare :)
2012-08-01 ? 22:05:25

Hjärtligt besök

Vi har haft finbesök av Västerbottens bästa Lisa :) med pojkar! Kolla vilka charmörer Arvid och Niilas är!
Av Lisa, Edvin och Arvid fick jag en så fin blomma som stod sig ännu lika fin en vecka efteråt när det var dags att åka hem. Det var så trist att lämna den faktiskt.
Sedan fick jag även en hjärtligt söt burk med texten "Hjärtligt gott" fylld med choklad. Men den är såklart redan slut till fototillfället. Hihi! Brevid kan ni skymta min mammas härliga loppisfynd. 50 kronor fick hon ge för den på Byske marknad.
2012-08-01 ? 21:56:49

Gubbproblem

Förra hösten så gjorde jag en rejäl rensning i mitt jordgubbsland. De jordgubbsplantor och smultronplantor som jag planterat så prydligt växte alldeles för bra och spred sig i en rasande fart. Så jag tog helt enkelt och slet bort hälften av de gamla och hälften av de nya. Sedan såg jag till att de återstående plantorna var någotsånär placerade långt ifrån varandra. Trots denna omilda behandling så ser det exakt likadant ut i mitt jordgubbsland i år igen. Jag funderar på vad jag ska göra. Jag kanske borde expandera och göra ett stort jordgubbsland istället för bara en pallkrage. Hur skulle jag lösa det bäst så jag slipper rensa ogräs till förbannelse varenda gång jag kommer ner?
Hur som helst så har jag fått bygga upp skyddsnätet på höjden också så mina livskraftiga växter får plats och inga fåglar äter upp mina jordgubbar. Dessutom har jag fått en skottkärra av mina kära föräldrar. Så nu går allt trädgårdsarbete på under halva tiden. Den är kanon!!
2012-08-01 ? 21:45:05

Nu är gossen 7 månader och 3 dagar

Niilas har ju blivit så stor på det senaste. Nu åker han i sittvagn.
Han dricker vatten ur glas. (Han blir arg och förnärmad om man ger honom napp eller flaska) Han äter gröt till lunch, ett mellanmål och en redig middag med efterrätt och inte endast bröstmjölk. Han plockar också upp och äter också frukt och grönsaker själv om man skär dem i mindre bitar.
Han kan sitta själv utan stöd.
Sedan så kan han promenera med stöd av oss eller gåvagn. Som jag sagt innan. Nu är det fart på gossen!
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!