2012-09-30 ? 18:51:33

Snö, sjukling och jobb

 
I Kiruna har det snöat flera dagar. Jag har jobbat helgen och fått elda inomhus medan snön har vräkt ner utanför. Niilas har varit sjuk. Feber och förkylning. Igen!? Liten har varit matt och ledsen. Men han har varit med sin pappa och sina älskade mormor och morfar. Men nu är det jag som får krama om honom hela kvällen. Lycko mig! Hoppas ni har en mysig söndag allihopa <3
2012-09-25 ? 22:32:32

Niilas i Kaalasjärvi


I söndags var vi och hälsade på i Kaalasjärvi igen. Dagen bjöd på underbart höstväder. Niilas som egentligen skulle sova fick också höstkänslor och var vaken ute med oss i en och en halv timme innan han somnade sött i vagnen. Vilken kämpe!

 
 
Armin hjälpte till och grävde för vattenledning och jag eldade lite sly som de röjt undan från skogstomten.
 
 
 
 
Niilas gillade att titta på när pappa jobbade och grävde.
 
 
Kan ni tro att han redan blir 9 månader nästa lördag? Stora duktiga gossen.
 
 
Allt som är litet och går att pilla på är roligt just nu. Så jag har fått plocka ut en del löv och grässtrån från hans mun. 
 
 
Niilas på "ljugarbänken" :)
 
2012-09-25 ? 22:23:04

Premiär!!

 
I lördags tog jag premiär för både alkohol och krogrunda efter graviditet och hemmamamma. Jag fick med min fina vän Maria och tillsammans så skrattade vi, dansade och hade jättekul. Niilas och Armin fick hålla varandra sällskap och det gick så bra. Jag var tvungen att ta bildbevis på att jag faktiskt också kan fixa till mig. För ja lite mammaledighets-lat har jag nog blivit. Tack Maria för kvällen och halva natten!
2012-09-25 ? 22:10:00

Petit-choux / Vattenbakelser


Jag har provbakat en gammal hemkunskapsklassiker. Petit-choux! Små lätta och goda bakelser som ser fina ut men är så lätta att göra. Jag följde detta recept.  
Man skulle enligt receptet spritsa 20 stycken bakelser. Jag fick ut 42 stycken. Så mina blev nog lite små men jag tror att de kommer att passa utmärkt för Niilas kommande ett-årskalas! Man kan göra dessa helt sockerfria med färska skivade jordgubbar. Så nu vet ni vad det kommer att bjudas på bland annat mellan jul och nyår.
De var jätteroligt att spritsa ut dessa!
Så jag har fått bjuda runt småbakelser med grädde och jordgubbssylt. De blev uppskattade!
 
 
 
 
 
 
2012-09-25 ? 22:02:16

Missoni

 
Imorse vaknade jag nästan kallsvettig. Jag hade ju glömt bort att Lindex skulle släppa sin Missoni collection till midnatt på hemsidan. Med andan i halsen slänger jag mig ner från sängen och startar datorn. Men nästan allt är slutsålt på barnsidan. Jaja jag sparade lite pengar i vart fall. Men sen kom jag på att jag faktiskt kan åka in till stan och kolla i Lindex butiken.
 
 
Tänk fast jag åkte in efter lunch så fanns ju det jag ville ha kvar och i rätt storlekar dessutom. DET är en enorm fördel att bo i en liten stad. Jag antar att det är många som har köat vid öppningtid i andra städer. Jag blev så nöjd och älskade mitt Kiruna lite mer.
 
 
Färgerna är så fina och mönstret har jag förälskat mig i för flera år sedan redan. Niilas blir en Missonibaby i ny body, byxa och scarf! Om jag inte blivit snål hade jag absolut mamma-matchat med en topp eller klänning.
 
2012-09-25 ? 12:06:54

Vi har blivit husägare!

 
Då var kontraktet påskrivet. Vi har blivit med hus! Ett rart gult radhus i barnvänligt område med en lekpark alldeles på baksidan. Plats för släp, skotergenomfart och granne med en isbana för snöprinsesslekar i vinter. 2 november får vi nycklarna. Om en månad flyttar vi ut från vår lägenhet. Detta blir uuuuuuuurbra!
2012-09-19 ? 22:33:52

Bloppis fortsättningen

 
Dessa gardiner är egentligen väldigt Evelina men de verkade inte hitta sin rätta plats hos mig ändå. Så jag ger någon annan chansen och har lagt ut dem på fb och nu även här. Om någon skulle råka bli lite kär. :)
2012-09-19 ? 21:45:00

Hårproblem

 



 
När jag var i början av graviditeten så var mitt hår tjockt (för att vara mitt), glansigt, lättstylat och jättefint! Men efter flera månader nu av amning och viktnedgång så ser håret alldeles förskräckligt ut. Det är torrt, trist, matt och jättetunt. Det verkar dock vara lite på bättringsvägen. De första månaderna så tappade jag hår i stora tussar. Jag vågade inte ha det löst eller knappt röra det. Det har i alla fall hejdat sig. Men det som är kvar är nåt sorgligt faktiskt. Någon som har tips och råd på vad jag kan göra för att boosta mitt hår igen??
2012-09-18 ? 22:09:00

Vi försöker hänga med!

Jag hoppas att jag får en bild på det snart. Men Niilas har börjat dra sig upp efter sin leksaksbil. Sedan tar han tag i den och använder den som lära gå vagn. Tyvärr är inte balansen den bästa ännu så han trillar ju efter bara en två steg. Så man får vara snabb med honom. Han är överallt nu och förflyttar sig lätt från ett rum till ett annat utan att mamma och pappa hänger med. Att pilla med pekfingret på saker är roligt och att ta upp saker med pincettgreppet.  Att peka på lampor är också en favorit. Ibland när han har lust så säger han också lampa när han pekar. Dessutom har han förstått att lampor kan se olika ut. Så lustigt att följa babysars framsteg. Det känns inte som att Niilas lär sig det som jag försöker lära honom utan han lär sig själv och visar plötsligt men glatt upp sina nya talanger "Titta mamma och pappa, nu kan jag det här också!" Vi försöker bara hänga med! :)
 
Topp fem favoriter:
1. Vatten i alla former. Bada och duscha. Att vara ute i regn och pilla ner handen i vattenglas.
2. Att åka på dammsugaren eller bilen.
3. Att peka på lampor! 
4. Andra barn! Oj så fort han ser ett annat barn så vill han dit och leka.
5. Röra saker med fötterna. Det man inte når med handen når man helt säkert med foten istället.
 
Tycker inte lika mycket om:
1. Bilbarnstolen. Fortfarande. Fast vi börjat använda nästa storlek.
2. Klä på sig och byta blöja har också blivit lite trist och görs helst mer eller mindre under protest.
3. Mat med bitar är heller ingen större favorit. Helst ska allt ännu vara puré.(Men plockmat går bra!)
4. Att ha någonting på fötterna. Sockar och mockasiner åker snabbt av.
(5. Amning är fortfarande goda saker morgon och kväll. Men dagtid så väljer han hellre en bit bröd istället till mellis. Toppen tycker jag!)
2012-09-18 ? 21:25:02

Titta och lyssna. Underbart :)

2012-09-18 ? 20:48:30

På besök i Kalasjärvi

 
Igår var vi och hälsade på våra vänner i Kalasjärvi. De håller på att bygga ut sitt hus så vi ville ju självklart se hur långt de kommit under sommaren. De bor sådär underbart fint som man själv hade velat ha det. Stor tomt utanför Kiruna med egen sjöstrand med både båthus och båt. Underbart!
 
 
De hade även skaffat sig en egen traktor!!! Lycko lycko lycko dem!!! Den var vi ju självfallet bara tvugna att testa. Jag ska ladda upp en film sedan på den underbara Volvo BM från -52. Tror det var en t24 som äter både bensin och fotogen :)
 
 
Niilas tyckte också väldigt mycket om denna bytraktor som flyttat hit ända från Junosuando.
2012-09-16 ? 21:20:59

Bloppis på tradera

 
Nu tänkte jag rensa ut lite ditt och datt för att bli av med saker innan den kommande flytten. För en flytt lär det ju bli förr eller senare för oss eftersom vi bor i rasriskområdet (trevligt ord va?).  Så kika in min länk till tradera om du kanske hittar något som du vill fynda. Mer kommer att fyllas på.
 
TRADERA TRADERA TRADERA TRADERA TRADERA TRADERA
 
 
2012-09-16 ? 15:31:38

Ge bort en bok- Give away a book!

 
Jag var med i det fb ordnade evenemanget "Ge bort en bok". Tanken var såhär:
 
"Ni vet alla de där böckerna man läst och som sen bara står i bokhyllan och samlar damm? Visst borde någon annan få läsa dem? 
Nu är det dags igen att ge bort böcker. Det är förstås roligast om många gör det samma dag. Så det blir så där så att bussarna, caféerna, tvättstugorna och arbetsplatserna liksom svämmar över av böcker och pockande läslust! 

Så här kan det gå till: skriv en liten lapp med texten "Varsågod att läs! Ge-bort-en-bok-dagen på fb 15/9-12" Lägg lappen i boken och skju
ts iväg med boken till ett bra ställe där någon lässugen boknörd lätt hittar den. (Okej, man måste inte vara boknörd, men lässugen är alltid bra att vara)"
 

Jag höll nästan på att glömma bort detta men snabbt var jag och Niilas ut på en kvällspromenad igår och vi lämnade denna bok på ett lättfunnet ställe. Idag var den borta. Har du den måntro?
2012-09-13 ? 00:27:42

För en månad sedan



Några bilder från Kirunas sista sommardag den 13 augusti 2012. Precis en månad sedan. 
2012-09-13 ? 00:24:26

I väntan mellan två årstider

 
Jag hinner inte med några övrigheter någonmer. Det jag hinner just nu är att vara mamma, att sköta hushållet, att jobba lite extra och att studera en massa. Under dagarna är jag mamma. Min egentid på kvällen går till att lära mig kasusformer, omljud, diftongering och digrafer. Bland mycket annat! Men i Kiruna är det höst. Vi klär oss i ylle. Idag hade jag till och med vinterkängorna på. Det känns som om att hösten bara är en enda väntan. Man förbereder sig för den långa vintern. Men nu känns det mer okej. Jag längtar faktiskt lite efter vinter och snö igen. Jag vet att den känslan kommer tillbaka. Varje år.
2012-09-08 ? 21:35:42

Sverigekaka

Ikväll så fick jag så himla lust att baka något. Så jag googlade "baka lätt och gott" och då kom Sverigekaka upp på första plats. Så Sverigekaka fick det bli. Jag följde receptet från ICA. Men eftersom den ska stå till imorgon så har jag ju inte smakat den ännu. Så imorgon återkommer jag med bilder och omdöme :) Här är i alla fall receptet!
 
SVERIGEKAKA
 
Du behöver till kakan. 3 dl strösocker, 3 dl vetemjöl, 3 ägg, 2 tsk bakpulver och 1 dl kokande vatten.
Du behöver till fyllningen 4 msk vaniljsocker, 125 g smör och 1 dl mjölk.
 
Kaka: Smörj och ströa en rund sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i vetemjöl och bakpulver. Häll i det kokande vattnet och rör om. Grädda genast i ca 45 min i 175 grader. Låt svalna.Dela kakan i två delar. 

Fyllning: Sätt vaniljsocker, smör och mjölk i en kastrull. Koka tills det tjocknar (ca 2 min.) Bred på fyllningen på den avsvalnade kakan. Lägg på överdelen. Plasta in med plastfolie och låt stå till nästa dag. Så hinner fyllningen stelna. Ta fram och pudra lite florsocker uppepå som dekoration. 

2012-09-07 ? 22:09:19

Svalkar vinden? Värmer solen? Ser du något bakom molnen?

 
Jag är less på stan. Jag längtar till byn... Lite enklare, lite bättre...
2012-09-06 ? 21:17:08

Hemmalek utomhus




I eftermiddag så gick alla mina planer i kras (nästan). Bara för att bilen inte gick igång. Tänk så beroende man är av bil här uppe i Kiruna. Så jag fick ringa hem Armin från jobbet (så han har kockrock på bilden) för att få lite hjälp och assistans. Tyvärr var det annat problem än soppatorsk eller slut på batteri så vi fick kalla in Team mommo&moffa också. Men medan vi väntade så passade jag och Niilas på att leka i lekparken på gården. Vi bor i ett så himla fint och mysigt område. Vår lägenhet vore också toppen OM det bara vore så att vi fick stanna. Gruvan äter upp marken och vi har sprickbildning under huset. Absolut senast i maj måste vi flytta. Jag undrar så vart vi ska ta vägen. Vi är så många som drabbas. Vi är så många som inte har råd att köpa något pga att priserna trissats upp på grund av bostadsbristen. För 1 250 000 kronor får du ett hus med mögel. Fint va? Det känns inte gott att köpa ett mögelhus och låta sin son bo där. Det vore att välkomna ohälsa och allergi. Vem kan göra något sådant? Att skaffa en lägenhet känns inte heller roligt. 300 000 kronor är minimum för en en-rummare. Jag vill inte flytta. Jag vill göra ett hem här. Men Kiruna är inte gästvänligt längre. Så jag vet inte vart vi ska ta vägen. Varje dag kommer vi närmare utflyttningen. Vart ska vi ta vägen?
 
2012-09-06 ? 00:15:35

I varje människa bor ett eko som ljuder- ibland längre än du tror

 
Text lånad från naturarvet.se
 
"Nu måste vi alla hjälpas åt om vi ska lyckas bevara Iglekärr! Tack vare alla som har hjälpt till kunde vi betala handpenningen på 535 000 kronor tidigare i år. Nu måste vi få ihop till nästa delbetalning på sammanlagt 1 555 000 kronor innan året är slut. Det ska vi klara!"
 

BEVARA SKOG MED ETT SMS!

SMS:a ”kotte100″ till 72980 så ger du 100:- till insamlingen för att bevara Iglekärrs gammelskog. Du kan också skicka ”kotte50″ för att bidra med 50 kronor.
 
Läs mer om gammelskogar här!
2012-09-04 ? 21:53:00

Höstträdgården i sten


Jag sitter och drömmer om min höstträdgård som sakta bryter ner sommarens blomsterprakt långt bort i Västerbotten. Jag vet att mina blommor börjat fröa och att lavendeln fortfarande står grön. Jag kan nästan känna dess ludna blad mellan fingrarna och doften som de utsöndrar. Jag ser framför mig röda vinbär och rönnbär. Jag har planer för trädgården till nästa säsong. Jag har alltid älskar daggen som daggkåpor fångar upp. De finns ju faktiskt i stor version också. De vill jag ha!
Jag vill även göra platsen för vattenslangen och vattenposten mer tydlig. Gräva bort en bit av gräsmattan och lägga markväv. Fylla ut den med små runda stenar i en vacker bågform. För att markera och för att vatten och stenar passar så fint ihop.
Jag vill även ta bort gräsmattan en bit runt hela huset och lägga grus mot grunden. Ytterligare lite struktur till min oskötta trädgård samt praktiskt. Just nu har jag brännässlor runt hela huset och det vill man ju helst slippa när sonen börjar gå. Ytterligare ett plus är att det underlättar gräsklippning och ansning runt kanterna.
Samt ett stenparti i den branta slänten mellan huset och vägen. Det är omöjligt att klippa den med gräsklipparen. Så jag behöver alltså börja släpa sten hem. 
(alla bilder är lånade- klicka på bild för källa)
 
2012-09-04 ? 15:48:00

Mysmonster overall

 
Då var overalljakten slut! Niilas fick en jättefin overall av sin mormor och morfar. Vind- och vattentät med härligt fleecefoder. Den är faktiskt från Coop och kostade 499 :-. Ett otroligt bra pris på en bra overall som passar utmärkt nu de närmsta vintermånaderna. Niilas lär ju inte sitta i snöhögar alldeles för ofta utan det är ju ännu barnvagn som gäller när vi går ut. Den har även hällor för skorna. Så nu ska vi bara hitta ett par bra skor och en bra vintermössa med öron.
2012-09-03 ? 21:38:40

Förkylningstider

Just nu är vi inte alltför krya här hemma på Bromsgatan. Lillgossens näsa rinner och en dag var han riktigt däckad av förkylningen och det blev en jobbig natt för både honom och mig. Nu när han börjar krya på sig (så skönt det) så är det min tur. Jag känner mig som en karl med förkylning för jag klagar JÄTTEMYCKET. Inte alltid högt men jag klagar så mycket i tankarna så jag blir less på mig själv. Hoho inte lätt inte. Tur att jag har en låda cocosbollar kvar från marknaden!
2012-09-01 ? 22:31:00

Höstmarknad i sommarljus

 
Idag lyste ju solen som värsta fina sommarvädret!! Dessutom så var det ju andra dagen på Kirunas höstmarknad samt första dagen i nya månaden. Välkommen september!
 
 
Vi tog med mormor och gammelmormor på marknad.
 
 
Finvädret lockade många besökare.
 
 
Vi fann mycket fint... bland annat...
 
 
Världens gulligaste dockvagnar. Om Niilas vore lite större så hade jag nog köpt en. Men får spara det till nästa höstmarknad.
 
 
Små korgstolar. Lika fin dem också.
 
 
Niilas fick en ballong och ett paket plåster med "Bilar"
 
 
Sedan köpte jag denna fleecejacka åt Niilas. Inte på marknaden men på HM. Älskar färgerna! Jag tror den kommer att passa utmärkt till hans tofsmössa som jag får börja sy i nästa vecka. På måndag får jag hämta mina tyger från postens utlämningsställe. På måndag eftermiddag börjar också min kurs i nordsamiska distans via Uppsala Universitet. Skolpepp!
 
 
 
 
2012-09-01 ? 21:40:00

En poserande guldklimp

 
Dagens frukost fick jag och Niilas äta i sällskap av endast varandra. Armin är ju i Norge och firar storasyster. Det blev en korthelg och den resan blir för lång för Niilas som inte gillar sin bilbarnstol vidare värst. Så vi stannade kvar hemma och hurrar härifrån istället. 
 
 
Jag tog fram kameran och pillade lite på den innan vi skulle börja dagens äventyr. Men Niilas blir så vild när en kamera kommer fram. Så fort man riktar den mot honom så sitter han snällt still och ler så mycket han bara kan. Urgullig!
 
 
Sedan ska han självklart se hur bilden blev. Då ler han ännu mer mot den söta babyn på bilderna. Jo har jag nämnt att han blev 8 månader i onsdags? Snabb sammanfattning. Niilas har sagt sitt första ord på sin 8-månadersdag den 29 augusti. Vi vinkade av pappa Armin som skulle åka på jobbet. Niilas ropade glatt "hej hej!" Chockade med glada föräldrar! Dessutom har han skjutit iväg i växten. Han gick direkt från 68 till 80. Jag hann inte ens köpa något i storlek 74. Testade att sätta honom på en personvåg. 9,6 kilo sa den. 9,6 kilo guldklimp!
 


2012-09-01 ? 21:23:03

70 talet tog mitt hjärta



Jag har köpt ett överkast för dubbelsäng från gruppen "Färgglada hem och pyssel" på fb. Jag är helt kär i den. I finaste orange och rött med orange fransband runt om. Jag får bara lust att köpa massa färgburkar hem och måla alla möbler i olika fina färger. Det är ju så härligt med färg! Energiboost i höstmörker!
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!