2013-04-28 ? 20:25:06

Rutschkana

Gossen har bråttom till lekparken!
 
Detta var något nytt och spännande
 
Första turen ner.
 
Det var jättekul!!
 
 
2013-04-28 ? 20:18:02

"buzzy like a bee"

 
När vi var ute på promenad genom byn till byagården för att leka i lekparken så hade vi sådan tur att sopbilen kom! Det tyckte Niilas var jätteintressant. Han gillar visst alla fordon som låter. Likt många andra barn. Dessutom kom även lastbilar och hämtade upp grovsopor som NLT-borna lämnat ut efter byvägen. Så vi har haft en son som varit "buzzy like a bee"
2013-04-28 ? 20:02:10

Från ett hem till ett annat

 
Vi har i veckan haft några härliga dagar i Norrlångträsk och fått uppleva ett par säkra vårtecken. Krokus, påskliljor och tussilago. Vi tog det så lugnt och njöt av dagarna att jag till och med glömde bort att fota! Men vi hann med en storrengörning från golv till tak. Plocka fram för sommargäster. Plantera sommarens grönsaker. Rensa rabatterna och kratta. Det är så härligt att vi har vårt hus i Västerbotten!
 
Men denna gång infann sig plötsligt en annorlunda känsla som jag inte var van vid. Jag brukar aldrig vilja åka hem därifrån. Men denna gång var första gången jag faktiskt kände att jag har någonting i Kiruna att åka tillbaka till. Något som jag tycker om. Vårt hem här. Så plötsligt bredde hemkänslan ut sig och jag insåg att jag kan trivas på flera ställen. Tur att vi har dem båda. Lycko oss!
2013-04-17 ? 20:54:58

Mission impossible - att fota ett vilt barn i kolt

 
 
 
Idag kom det efterlängtade paketet på posten med en kolt åt Niilas. Dock så var det ett riktigt Mission impossible att försöka få bild på honom i den. Men jaja det går säkert bättre en annan dag. Då kan vi dessutom stryka den, vecka den och sätta iordning som den ska vara med alla tillbehör. Men detta får bli en liten förhandstitt!
2013-04-17 ? 20:44:15

På biblioteket

Idag var jag och Niilas på biblioteket för första gången på ett år. Kiruna har inte ett så särskilt bra bibliotek därför blir det inte så många besök hit. Men nu märkte jag hur mycket jag saknat det. Det kändes fint också att gå förbi här eftersom detta bibliotek snart stängs och nytt byggs i andra lokaler. Så Kiruna kommer att vara utan möjlighet att låna böcker från 1 maj till september.
 
Niilas hade tydligen noll biblioteksvett eller etikett. Han skrek högt medan han sprang mellan hyllraderna. Han plockade ner böcker lite där han ville och satte in dem någonannanstans. Så hittar ni inte boken ni söker på nedersta hyllan under författare på B så kolla någon annan låg hylla längre bort.
 
Ja här är ju bildbevis på "bok-bus-erierna"
 
Jag försökte sätta oss tillrätta i en mjuk fåtölj på barnavdelningen med en tunn bok men Niilas hade inte tid att sitta still. Han ville springa upp för rampen men när inte balansen riktigt höll för det så kröp han upp. Ställde sig och sprang ner om och om igen. Ja idag har det varit mycket bus i gossen men vi hade ändå jättekul på biblioteket och stannade i över en timme. Dessutom var vi ut på café och fikade innan så vi har verkligen haft kvalitetstid ihop min son och jag.
2013-04-16 ? 20:06:01

I min okända trädgård

 
Titta, bara 2 dagar efter att vi skottat bort snön från framsidan så har det skjutit upp skott ur jorden. Kan det vara någon sort av vårlökar? Krokus kanske? Det blir spännande att se vad vi har för blommor kring huset i sommar. 
Nu är det i alla fall riktigt vårväder, snön smälter och det är sol med plusgrader. Skönt!
2013-04-16 ? 20:02:04

Trött gosse

 
Idag var det första gången som Niilas somnade mitt i en måltid! Det är sådant som man ser på "Americas funniest homevideos" så vi höll på att fnissa ihjäl oss. Han tuggade bara söligare och söligare och sedan åkte ögonen ihop. Det blev overall, ner i vagnen och ut i solen. Där sov han gott över 1,5 timme. Så skönt!
 
 
2013-04-16 ? 19:57:02

Alla älskar väl Mumin

 
Mumin-temat i Niilas rum fortsätter. Det är ju en sådan favorit här hemma. Jag köpte dessa pallar via Tradera. Av en toppensäljare. Dagen efter betalning fick jag hämta dessa på posten. De är handgjorda och är gjorda av återbruk :) jag älskar dem, han älskar dem. Det är en true lovestory!
2013-04-14 ? 20:19:34

Spår och speglar

Jag måste bara dela med mig av lite bilder av Anders Sunna. Eftersom jag inte får kopiera in dem i min blogg så får ni besöka hans hemsida och bara förstå vad jag menar.
 
Hans bilder handlar om samisk identitet, kriget om fjällvärlden, omedvetet förtryck, maktpositioner,  traditioner, spår av svunna tider, de speglar framtiden, konsekvenser, de rymmer en hel del historia och samhällskunskap. Hans berättelse har börjat redan för 10 år sedan. Bilderna känns som en skatt. Något att bevara för att visa världen nu och för att berätta historien för eftervärlden.
 
http://www.anderssunna.com/
 
2013-04-14 ? 20:01:49

Kom vår, kom!

 
Idag har vi hjälpt våren lite på traven genom att skotta bort all snö framför huset. Det gick förr upp till fönstrena. Håll tummarna för att jag får plocka fram lite utemöbler snart! Jag tänker mig utomhus-mellisar i vår. Husliv är mysigt!
2013-04-13 ? 12:00:57

Projektplanering och loppislycka

 
Nu så är det mycket på gång. Men min sista tenta är avklarad och jag tror jag klarade den med bravur. Men istället är jag och min syster i startgroparna på ett mycket spännande projekt som kommer att svälja massa tid. Men det kommer att bli spännande och roligt. Vi kommer absolut att berätta mer senare på bloggarna. 
 
Vad händer annars? Ikväll har vi barnfritt. Niilas ska sova över hos mormor och morfar. Han kommer att bli överlycklig. Vi föräldrar ska nog bara passa på att göra sådant som vi inte hinner annars. Som att bara vara! Vi ska duka upp småplockmat i vardagsrummet. Hyra film och passa på att SOVA!
 
Mer så känner jag ett väldigt loppissug. Sommaren kommer snart. Det blir Västerbotten snart. Jag vill fynda massa skrot med fransar, blommor och allra helst i brun/orange. Så roligt det vore!
 
 
2013-04-08 ? 22:52:18

När världen inte längre har plats för oss...

Jag läser om byggandet av ett enormt vattenkraftverk i Brasilien som ska komma att bli världens tredje största. Livskvalitet och bekvämlighet i det nya globaliserade samhället betyder i detta fall att 988,421 hektar skog kommer att översvämmas och med dem kommer stammar med cirka 40.000 urinvånare som lever längs floden tvångsförflyttas. Och jag undrar vart de kommer att hamna... Finns det längre plats för gamla levnadssätt?
 
Men detta händer inte bara i Brasilien. Det sker överallt i takt med att den västerländska livsstilen sprider sig. Jag är glad över att jag lever i Sverige där faktiskt samer är ett erkänt urfolk och som har givits rättigheter. Med renbetesmark som en äganderätt och till och med ett Sameting! Men tyvärr sitter vi även här med ett låtsashopp och händerna bundna bakom ryggen då trots våra skrivna rättigheter och självvalda tingsstyre måste följa Riksdagens beslut. Det är en frihet på låtsas.
 
Nu när allt kommer omkring och staden Kiruna expanderar, gruvindustrin exploaterar säger många samebyar STOPP! Men det är ingen som lyssnar. Beslut från Stockholm kör över dem som verkligen ska bo här.
 
Idag påbörjade jag min nya kurs "Samiskt kultur och samhälle" och min lärare påstod att fast Sameland/Sápmi har minskat i area så tycker han ändå att Sápmi på ett vis växer för att det fått mycket uppmärksamhet i media. Men jag kan inte riktigt hålla med. Media speglar bara kränkta arga samer och inte den sanna debatten. Folk som inte känner till samers levnadssätt skriver protestlistor över att samer äger renar och märker dem i öronen. Så vill inte jag att media ska spegla den desperation som följer att våra marker skövlas för globaliseringen. 
 
Ingen bryr sig. Allt går mot att alla ska leva på samma sätt. I ett konsumtionssamhälle. Förr var 95 % bönder för att klara matbehovet. Idag behöver bara 2 % bönder täcka upp för alla andra. Bekvämligheten stöper oss alla i samma form. Vi kan låtsas att vi gör våra val själv men det är alltid någon annan som redan har gjort det valet åt dig. Du vet kanske inte bara om det. Ännu...
 
2013-04-07 ? 22:47:45

Parakkanappet 2013

På lördag morgon packade vi bil, släp och skoter och åkte till Parakka för Parakkanappet 2013.
 
Det var vår absolut första gång här för oss alla tre. Så det var riktigt roligt för det var en stor pimpeltävling med 1800 startkort sålda på förköp.
 
Vi tävlade två i vuxenklass och så fick Niilas tävla i ungdomsklassen. Dock vill han ju inte hålla pimpeln själv hela tiden men det går utmärkt att fästa fast linan på styret till hans Polaris.
 
Men absolut viktigaste orsaken till varför vi åkte milen hit var ju för att hälsa på våra vänner och se deras stuga.
 
Men trotts all deras expertis på hemmaplan så fick vi ingen fisk. Men det visade sig att det var dåligt med fisk för alla. I ungdomsklassen hade bara en fått fisk, en lake. I vuxenklassen hade 22 personer fått fisk. 
 
Armin och Niilas tog skotern upp lite tidigare för att lämna in hans startkort. Tur var ju det för barnen skulle visst köa för att få hämta priser. Pris till alla ungdomar! Niilas var ju tidigt där och fick bland de första. En blå axelremsväska med en motorcykel på.
 
Vi packar tillbaka alla fiskesaker och renhudar på kälkarna och far allihopa till prisområdet.
 
Där var det flera som hoppades på pris.
 
Men vi väntade lite förgäves. Ingen lycka denna gång.
 
Trängas bland skoterkläder och skoterskor.
 
Men vi passade också på att fika! Dessutom fick man ju stå på gräs för första gången detta år!
 
Tusen tack för dagen Annelie och Peter och tack för middagen!
2013-04-07 ? 22:30:13

Ut på tur aldrig sur!

I fredags var det blå himmel med stor sol och kring noll. En toppendag att kunna åka på en riktig långtur upp till en fjällsjö att fiska. Eftersom vädret var så bra så var det heller inga problem att ta med Niilas!
 
Att äta är alltid godare när man är utomhus. Just idag blev det revbensspjäll och plättar bland annat.
 
''
Armin kör skoter. Till höger om oss ser vi både syd och nordtoppen på Kebnekaise.
 
Fiskelyckan var mer än nog. Men vi lever som vi har lärt oss. Att inte ta upp mer fisk än vad vi behöver. Vi valde med omsorg och släppte tillbaka fler än vad vi tog upp.
 
 
2013-04-07 ? 22:08:36

Key Lime Pie

 
Jag bakade en Key Lime Pie under påsk efter detta recept! Jag köpte en bit på ett fik tidigare och tyckte att den var så syrlig och god. Men nu när jag själv bakade den så blev det lite av en besvikelse. Jag har aldrig bakat denna förr så jag vet inte riktigt vad jag misslyckades med. Min paj kändes inte som om det var flera olika lager mer varierande smak och krispighet. Min var mosig och mjuk. Blöt och trist. Den ser bättre ut på bild än hur den smakade. 
2013-04-04 ? 20:05:11

Linkan

 
Jag måste säga att jag blev grymt imponerad när jag såg den här lastbilen för någon dag sedan. Den bär ju mitt smeknamn som jag hade som liten. 
2013-04-04 ? 19:52:58

Förarbete - maskeringstejp

Nu har jag plockat fram bilderna på mitt förarbete. Själva maskeringstejpandet. Som ni ser så använde jag mig av en tågbana (!) som mall och det var ju supersmidigt. Raksträckorna så tejpade jag bredvid spåret. Men i kurvorna och rondellen så tejpade jag småbitar på bordet och halvt över rälsen.
 
När allt var tejpat så tog jag en vass tapetkniv med nytt blad och skar försiktigt under rälsen. Tänk på att tejpa alla tejpbitar åt samma håll så blir det lätt att skära. Det blir dessutom mycket lättare att ta bort tejpen sedan efter de blivit målat. Då följer allt med i ett svep. Riktigt bra istället för onödigt pillande bit för bit.
 
Sedan var det bara att plocka bort rälsen och rengöra dem på tejpresterna. Kvar blev en perfekt rondell.
 
Fortsätt tills hela bilbanan är klar och sedan är det bara att börja måla. Tänk på att plocka bort maskeringstejpen innan färgen torkat för annars blir det marigt när den sitter fast i i färgen! Men min maskeringstejp på 13 kronor från Lakkapää höll inte riktigt och små färgklickar letade sig under tejpen här och där så jag fick efterdra kanterna med pensel och stadig hand. Finns säkert bättre maskeringstejp. Alltid när de målar på tv4 Äntligen hemma får de ju toppenfina kanter! =)
 
 
2013-04-03 ? 14:52:27

Tre i rad från Instagram

 
Som ni kanske såg på före-bilderna så stod det ett lågt fanerbord i Niilas rum. Men även den har åkt med i minimakeovern. Först fick jag slipa och tvätta. Sedan målades den blå med lackfärg från Lakkapää. 
Igår kväll tejpade jag hela bordet med maskeringstejp. Ska visa er knepet jag hade för att få fram själva bilbanan i ett senare inlägg. Idag har målningen av vägen påbörjats och mer och mer maskeringstejp åker av. Det blir en rondell, en parkering, lite vägar, vägmarkeringar, övergångsställen och förhoppningsvis några vägskyltar också. Riktigt barnsligt roligt pyssel!
2013-04-03 ? 14:47:57

N som i Niilas, näste,nalle & näbbskor

Efter förra fototillfället så har ju även ett hemmagjort alfabet kommit upp i Niilas rum. Detta var mest för att dölja fula hål i väggen efter att förra ägarna troligtvis har haft uppe högtalare vid taket.
 
Så detta har jag knåpat ihop med bilder och bokstäver från google och pinterest. Skrivit ut och hängt upp med häftmassa. Så får det vara tills det blir dags att tapetsera om.
 
Lite stökigt på bilden med pyjamaser och pysselgrejer på skötbordet.
 
Ni förstår min tanke N - Niilas, näste,nalle, näbbskor
2013-04-03 ? 14:41:39

Fortsättning på MINIMAKEOVER

Hittills har detta hänt i Niilas rums minimakeover. Bokhyllan har jag tapetserat i flera olika mönster och färger!
 
Leksakerna trivs nog bra i den färgglada hyllan.
 
Niilas har faktiskt fått alldeles egna foppa-tofflor till sommaren. Men än är det länge kvar och snön ligger tjock utanför.
 
Muminvykort från Finland i billiga men fina ramar från ÖB, 15:- styck. Niilas älskar Mumin. Han älskar även att titta på dessa bilder. Det är kul!
 
Sänghimmeln ovanför sängen som ännu inte används.
 
Kroken för hans morgonrock har fått en matchande dörrknopp på garderoben.
 
Från Blå Elefant har jag köpt denna söta teckningshängare.
 
Den hänger vid fönstret.
 
Prylhylla och små tavlorna som Niilas fått från Andie, Ricky & Pyret i Trädkojan.
 
 
 
 
2013-04-02 ? 22:24:20

Annandagpåsk - 1 april 2013

Annandagen bjöd på solskenstimmar på förmiddagen så vi åkte ut till Torneträsk igen. Lite senare än tänkt efter en smått förvirrad morgon med massa missar och poliskontroller. Först så glömde vi skoternycklarna hemma, sedan var det självklart kö på OKQ8, väl på macken upplyser en karl oss att vi missat dra upp stödbenet på släpet, väl på väg från macken så var tankluckan öppen på bilen. Sedan blev vi stoppade av polisen. Nykterhetskontroll och fordonskontroll. Där klarade vi oss självklart helt galant. Men vilken intensiv morgon!
 
Väl på isen så ville inte vår blivande storfiskare sitta stilla och pimpla inte. Så det blev rattkälke i en liten backe. Det var väldigt varmt i solen så nåt lager av kläder fick åka av för oss alla.
 
Söt killen.
 
Promenad över isen tillbaka till skotrarna.
 
Niilas supertuffa skoteroverall SNOWPEOPLE som han fått i julklapp av sin mormor och morfar tillsammans med Polaris skotern på bilden.
 
När vi kom tillbaka hade morfar fått första fisken. En pytteliten spigg typ. Den fick simma vidare.
 
Lite fika på isen.
 
Sedan var det min tur att få napp och det är inget första aprilskämt (tyvärr) när jag säger att jag fick dagens STÖRSTA fisk! Inte bästa fiskelyckan alltså men likväl nöjd tjej.
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!