2013-01-22 ? 10:29:32

Nya gardiner

Är så sjukt nöjd med mina nya gardiner. Jag köpte metrevars från Ohlssons tyger online för endast 29kr metern!

2013-01-13 ? 20:20:41

Kalas och julgransplundring

 
Vår julgran har varit en sorglig historia från början till slut. Tanken var en riktig julgran i år eftersom vi firade första julen ihop som familj. Men december gick och vi insåg att eftersom vi ändå åker bort under jul så kan vi lika ställa upp vår plastis. Men efter flytten så var julsakerna lite här, där och pär. Så granen kom upp först på annandagen. Ljusen brann efter nyår. Stjärnan pillade jag dit för 3 dagar sedan. Men toppen orkade inte hålla uppe den.... Ja men den fick stå till KNUT och ikväll har vi haft julgransplundring!
 
 
Tidigare på dagen var vi på ettårskalas. Niilas betraktrade de andra barnen och allra helst dagens 1 åring. Hans pusskompis Fanny. 
 
 
Vi skickade inbjudningskort till mormor och morfar att delta i vår julgransplundring hemma med middag.
 
 
Efter middagen plockade vi ner alla kulor och lade dem i en röd jutesäck för förvaring till nästa år.
 
 
När vi plundrade som bäst så gjorde Niilas oss mäkta förvånad. Plötsligt så stod han upp helt själv och gick runt granen och plockade en och annan kula. Han måste verkligen blivit inspirerad av Fanny!! För den 1 åringen hon var duktig på att gå själv.
 
 
Plötsligt bestämde Niilas att det var dags för honom också och så vi jublade!
 
 
Stora stora gossen!
 
 
Plockar ner julstjärnan. Nu är julen officiellt slut men i köket hänger ännu tomtegardinerna kvar. Jag har inget annat att byta till ännu.
2013-01-12 ? 23:28:20

Guld och fransar

 
Jag har köpt en ny lampa men någonting säger mig att Armin kommer att avsky den. Det kan bero på den bruna färgen, guldstaken eller fransarna. Eller typ alltihop. Men jag är då superkär i den! Kanske måste den dock flytta till Västerbotten. Vi får se när han kommer hem. Men den lyser så vackert och gör ju att jag ser mina renskinnsskor, killingmössa och Niilas lasso jättebra även på kvällstid. Bäst att njuta så länge man kan!
2013-01-12 ? 23:24:27

Nya raketskolan!

 
Idag har vi varit på nya raketskolans öppet hus dag. Jag tror att hela Kiruna var där. Det kom folk i busslast. Vi bor så himla nära så för oss var det en kort promenad genom villakvarter. Här kommer Niilas att börja skolan om några år. 
 
 
Här är vi inne i syslöjdsalen som har stora runda fönster som vetter mot baksidan av skolan. Niilas gillade att sitta här och speja.
 
 
Dagen till ära hade han nya zip-tröjan som jag fyndat på Kappahl på halva reapriset och en onepiece från Lekmer som han fått i födelsedagspresent av mormor och morfar. Massa siffror på den så det kändes rätt för skolan.
 
 
Varje klassrum på lågstadiesidan hade ett eget mysrum med tringelkuddesoffor och massa böcker. Varje klassrum hade också ett eget pysselrum och ett mindre arbetsrum. I klassrummen hade de även ett pentry med ugn, micro och diskbänk. Det var lite otippat faktiskt.
 
 
Niilas myste i alla fall där i skolan. Lekte, hoppade, kröp och ålade på alla mjuka och mysiga ställen.
 
 
Färgglatt, fint och massa andra barn att leka med.
 
 
Varje klassrum har egen ingång från skolgården och fina kapprum med färgglada runda soffor.
 
 
Supernöjd kille som nog skulle kunna tänka sig att börja skolan redan på måndag!
 
 
Provar skolbänkarna på förskoleavdelningen.
 
 
Gossen känns nästan redan inskolad ;D
 
 
Överallt i taken fanns det ballonger och Niilas försökte allt han kunde för att sno till sig en antingen därifrån eller från något annat barn. Tur att hans pappa ordnade en stor röd heliumballong åt honom. Ännu lyckligare kille!
 
 
En av rasthallarna med massa FATBOYs!
 
 
Skolan är i flera olika våningar. Andra våningen var för årsk. 4 och 5. Tredje för 6 och 7 och fjärde för 8 och 9.
 
 
Ett klassrum på mellanstadievåningen
 
 
Stora entrén sett från andra våningen.
 
 
Andra våningens skåp.
 
 
Musiksalen
 
 
Utsidan sett från baksidan. Längst ner är två syslöjdssalar, två träslöjdssalar och bildsalen. Sedan var det ju som jag nämnde innan mellan- och högstadiet på övriga våningar. Förskola och lågstadiet ligger på skolans framsida. Dagis till höger om den här bilden.
 
 
Gympasalen ligger för sig själv. Eller tja... det finns visst två. En i skolan och så denna Rakethallen heter den. Här kommer även grupper och föreningar få boka in sina träningar.
 
Jag måste säga att vilken skola kidsen har fått! Vilken förändring. Jag kan inte ens fatta att jag gått på samma skola. Inget var sig likt! Absolut inget! Hoppas bara att ungdomarna verkligen förstår vilken underbar chans de har fått till en helt ny skola med helt nya saker och inte börjar sabba och förstöra. Ta vara på detta! En sådan chans kommer inte igen!
2013-01-12 ? 22:24:35

Niilas upptäcker världen

 
Bilder från i onsdags. Jag bar in gossen från bilen och satte honom att leka i hallen. Snabbt skulle jag bara gå tillbaka och hämta påsen som jag lämnat vid garageporten. När jag vänder mig om har gossen krypt ut efter mig och är i full fart på väg någonstans. Han bara stannade till lite ibland för att göra streck med vanten i snön. Urgulligt! Dock fick jag stoppa honom när han kom fram mot vägen. Jag vill ju inte att han ska komma bort precis. 
2013-01-11 ? 21:53:33

Sia och Kristoffer (Vem älskar inte namnet Sia?)

 
 
Jag har nyss medverkat (om än endast i bakgrunden) på releasefesten av Andrea S Vessmans nya bok Sia och Kristoffer. Författarinnan är också känd som Andie i trädkojan - KIKA IN HENNES BLOGG!
 
Men som ni ser på bilden så har jag ju faktiskt redan boken och jag har redan börjat läsa den! Smygpremiär alltså! Det jag gillar med Andreas böcker är att hennes karaktärer är så lätt att tycka om. De är sådana där härliga personer med hjärta och smärta. Man vill liksom bara hoppa in i boken och börja umgås!
 
All lycka till kära vän med din nya bok. Nummer tre faktiskt! Du är fantastisk!
 
2013-01-09 ? 14:48:16

Dagens tips!

 
Vi har beställt jättefina fotoböcker åt Niilas farmor och farfar i Österrike. Vi beställde dem från Photobox.se Tipsar lite extra nu om detta då de ännu har januarirea kvar idag. Det var dock lång leveranstid men till deras försvar så beställde vi ju också dessa under mellandagarna. Men vi blev så nöjda med resultatet att jag köpt en kredit på en till fotobok till oss på 70 sidor. Den måste dock beställas inom 3 månader. Men det blir ett roligt sätt att samla alla digitala bilder som man har. Tittade just igenom bilder från Norrlångträsk i somras. Underbara  somriga bilder på gossen. Absolut värt 400 kronor att få dessa samlat i ett fint album. Så detta blir dagens tips! Beställ en kredit och använd inom 3 månader. Jättefina album som sagt!
2013-01-08 ? 10:47:42

Early morning rock

 
Niilas myser och leker i badrocken han fått av morfar och mormor
2013-01-07 ? 00:08:47

Fisk och skaldjursgryta med saffran och saffransaioli 4 portioner

(denna bild från handlingen till skaldjursgrytan får pryda receptet tills min kamera har laddat klart)
 
Skaldjursfond:
 - skaldjur (vi använde 300 gram kräftor)
 - 2 msk tomatpure
 - 1 gul lök
 - 2 vitlöksklyftor
 - 1 morot
 - 1 dl conjac
 - 1 dl vitt vin
 -  vatten
 -  timjan
 
Rosta skaldjuren i en het panna med lite olja. Tillsätt tomatpure. Värm på. Tillsätt bitar av lök, vitlök, morot. Timjan efter smak. Häll på conjac. (Flambera - kanske inte i hemmamiljö) Tillsätt vitt vi. Fyll på med vatten så det täcker. Låt sjuda. Skumma av. Cirka 1-1,5 timme. Låt det ej koka endast sjuda annars påverkas smaken.
 
När den är klar ska den silas.
 
Grytan:
- 1 fänkål
- 2 små gula lökar
- 4 morötter
- 1-2 vitlöksklyftor
- 4 msk tomatpure
- 1/2 g saffran
-  2 lagerblad
-  timjan
-  1/2 liter vitt vin
- 10 potatisar
-  1/2 dl conjac 
- 4 färska tomater
- 3 1/2 dl grädde
- 600 gram valfri fisk (vi använde lax)
- 200 gram valfri skaldjur (vi använde färska räkor)
 
Bryn de hackade grönsakerna i en vid panna med kant. Tillsätt tomatpure, lagerblad och timjan. Tillsätt vitt vin. Koka ner. Tillsätt skaldjursfonden. Låt puttra på spisen ca 30 min. Tillsätt saffran och låt småkoka 10 min till. Tillsätt grovt tärnad potatis. Koka potatisen genomkokt. Tillsätt conjac, salt och peppar. Ev lite socker. Tillsätt grovt tärnad tomat. Tillsätt grädde och låt puttra ytterligare 5-10 min. Tärna fisken och tillsätt i grytan. Slå av värmen. Låt stå i eftervärme 5-10 min. Smaka av. Servera med skaldjur vid sidan av och eventuellt med en klick saffransaioli.
 
Saffransaioli:
- 3 äggulor
- 1 msk senap
- 1/2 gram saffran
- 2 dl matolja
- 1/2 dl extra virgin olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- citronsaft
- salt och peppar
 
Vispa äggulor med saffran, senap och pressad vitlök. Dra över lite citronsaft. Häll i matoljan och olivoljan först droppvis och sedan i en tunn stråle och vispa frenetiskt. Tihi. Smaka av med salt och peppar. Justera eventuellt konsistensen med mer citronsaft eller vatten. 
 
 
Tack Armin för receptdelningen 
 
 
2013-01-06 ? 23:35:56

Barnvagnsprojektet

x
 
x
 
x
 
 
Jag har rådfrågat om tips och info angående min nyfunna vän barnvagnen. Så här verkar en lite dyrare och finare version av min vagn se ut. En tysk eller holländsk tillverkare tror de flesta och ungefär 1930-tal. Min tanke nu är en redig rengörning först och främst. Sedan ska sufletten tas av och nytt vattentåligt tyg ska måttas ut i en fin blå färg. Några skruvar ska bytas ut. Insidan ska kläs präglad läder. Sedan ska den antingen få medar undertill eller inget alls. Jag har ännu inte bestämt mig till fullo. Den är i alla fall redigt stor, bred och tung ska ni veta. Det var en kamp att få den ur bilen och in i förrådet idag. På tisdag plockar jag in den i huset.
2013-01-06 ? 23:24:34

Det är mammas fel att jag köper saker i blått

 
Jag har inhandlat riktiga färgklickar och mönsterpiffar till dynor på  Jysk REA. 25 kronor styck! Dessa ska få mjuka upp träsoffan som brukar stå ute på verandan i NLT om somrarna. Nu är det slut på träsmak i baken! Men för all del. Fast jag köpt dessa så har jag inte alls bråttom till sommar. Så underbart härligt med vinter. Imorgon ska jag jobba enda dagen för veckan och sedan blir det hemmamys och barnvagnsprojektet.
2013-01-05 ? 13:31:49

Kärlek vid första ögonkastet

Jag har fått en gammal barnvagnsöverdel från Korpilompolo. Via fb. Tror Armin kommer dö när han ser vad jag släpat hem. Men den är gedigen och fångade mitt hjärta. Jag har en tanke på att ge den nytt liv med en fräsch vindtätt sufflett så får den bli fjällpulka på vidderna i vår. I jul har jag ju fått en Ernst bok med massa inspiration. Det ledde till det här. Ojoj så här ska pysslas!!

2013-01-04 ? 21:41:36

En superhjälte, en storasyster och en lillebror

 
Idag för ett år sedan träffades storasyster och lillebror för första gången. Fint minne 
 
Som ni kanske minns från ett tidigare inlägg Änglar är bara till låns så gick Niilas och storaysters småkusin bort endast 4 år ung i cancer. Det finns nu en insamling tillägnad honom på barncancerfonden.se
 
SUPERHJÄLTEN FELIX MINNESFOND
 
Det skulle betyda massor för oss samt för Felix nära om det är flera som hjälps åt att nå insamlingens mål. Felix skulle ha tyckt om att kunna hjälpa andra barn. Som en superhjälte!
 
2013-01-01 ? 22:16:10

Slutet av 2012 och början av det nya året

 
På nyårsafton satsad vi på att prova ostron. Det var riktigt spännande att bära hem de små dyrgriparna från affären. Nästan hela dagen gick åt att förbereda för middagen. Först åt vi lite tapas med marinerade kronärtkockshjärtan, serano och färsk baguette. Detta kändes viktigt för att återuppleva lite av förra nyåret som vi faktiskt firade på BB i Gällivare. Sedan provade vi ostronen. Det smakade ungefär som saltvatten och en sup av havet med lite alger. Eller något liknande. Inte helt min melodi faktiskt. Desto bättre var maten efteråt. Armin hade gjort en iransk saffrans, lax- och skaldjursgryta med potatis och saffransaioli. Så otroligt gott! Efterrätt var ugnsbakad ananas, marula/ananasglass och dulche de leche. Till tolvslaget gick vi ut och tittade på fyrverkerierna tillsammans med alla grannar i kvarteret. Som tur var så hade Armin och storasyster skottat upp hela skridskobanan tidigare under dagen när de åkt skridskor så vi fick alla plats där. Grannarna skålade i champagne och vi önskade Gott nytt år. Sedan blev det dags för sängen. Idag har jag fått vinka av Armin och storasyster vid halv sex på morgonen då det var dags för storasyster att åka tillbaka till Norge igen. 
2013-01-01 ? 21:46:37

Hotellet som byter skepnad varje år

 
Vi har varit på Icehotel. Nästsista dagen på året. Förra gången vi var här var Niilas 1 vecka färsk och det var i början av januari. Det känns som att komma hem när man är på Icehotel. För det var ju här allt började för oss. Världens bästa arbetsplats vill jag också tillägga. Jag längtar tillbaka hit varenda vinter. Kanske blir det någongång igen. Många av sviterna i år är fantastiska! Det är ett stort, ljust och vackert Icehotel som konstnärerna skapat i år. Jag var allra mest imponerad av sviten med alla blommor. Det var kärlek vid första ögonkastet. Se också vad jag och Niilas matchar i våra julklappar. Goa varma killingmössor.
2013-01-01 ? 16:21:21

Niilas 1 årskalas den 29 december 2012

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tusen tusen tack alla ni som kom och firade med oss! Niilas fick så fina presenter. Vi åt så mycket tårta, petit chouxer och hade det kul. Niilas fick bland annat afrikadjur, ullbody och byxa, pussel, skinnsandaler, badrock, döskalletofflor, leksaksspis, silverknapp till bältet, bok Mulle Meck ráhkada vuojána, traktorer, mjukisdjur, pyjamaser, bodysar, Villervallabyxor, lastbil, massa födelsedagskort med mera. 
 
Det var ett riktigt roligt kalas med gäster hela dagen! :) Tack tack tack återigen! Denna dag har verkligen varit speciell och betytt mycket för oss.
 
 
2013-01-01 ? 00:17:00

Bilder från frusna Peltovuoma och traktorspotting i -30

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!