2012-07-31 ? 11:55:43

Nu är det tomt!

Jag fick till och med hjälp att tömma gården, förråden, gäststugan, garaget och huset på skrot. Det blev ett helt släplass som fick åka till tippen. Mest av allt gammal fasad som vi dragit ner men en hel del annat också. Det är så skönt att rensa. Men det var inte första gången vi rensat. Förra gången var det minst lika mycket i augusti 2009.
2012-07-31 ? 11:50:16

Uppfräschning av fasaden

Jag har varit i Norrlångträsk den senaste 10 dagarna ungefär. Jag ville ju så gärna passa på att måla färdigt den sista väggen så länge jag har lyxen att få de bästa två barnvakterna med mig. Niilas mormor och morfar. Så med mycket hjälp av dem så fick jag äntligen skrapat och fläckgrundat kortsidan.
Sedan kan ni se här det färdiga resultatet!!! Jag är så nöjd! Nu har jag bara kvar "kransen" runt huset att måla med vanlig faluröd. Men denna sommar regnar ju bort! Jag är inte nöjd med vädret. Jag får nog snart åka tillbaka och ordna med målningen av det sista. Jag kan lika väl skriva klart nu min "att göra lista" för nästa sommar. 1. Måla hela huset en sista täckande gång (sedan påstås det hålla i 16 år) 2. Byta och måla knutbrädor 3. Måla plåttaket 4. Byta golv i gäststugan. Framtida projekt: Byta fönster i hela huset och lägga golv på övervåningen.
2012-07-16 ? 19:07:00

Timmer under tak


Minns ni timringen som Armin, morfar och storasyster satte ihop? Nu har jag och morfar lagt taket på den och kört in alla skotrar, kälke, fyrhjulingen och annat nödvändigt. Det blev så himla bra! Är man en kort norrlänning så får man ta till högklackar eller stå på ett släp :)
2012-07-16 ? 11:04:00

Suomi 11-12 juli 2012

Jag och Niilas har även hunnit vara på visit till moster Anna i Finland. Hon bor så himla mysigt och jag hade velat flytta in i den lägenheten. Jag gillade allt!! Mysigt hade vi också. Jordgubbar och glass. Pyjamasparty till sena natten. Niilas sov med sin moster och steg upp med henne också. Så jag fick ligga kvar i sängen och vänta på morgonkaffe. Så lyx!! Sedan ville Niilas sova lite mer sovmorgon så då fick jag massa tid att ta hand om mig själv lite extra. Måla naglar, noppa ögonbryn och så fick jag håret klippt. Jag känner mig som en ny människa!
Så nu har gossen varit i både Norge och Finland. Vilken berest liten karatekid!
2012-07-16 ? 11:00:00

Naanki

Förra sommaren när jag väntade Niilas var jag och hälsade på hos mina goa vänner Eva och Anders i Naanki. I år tyckte vi att det var dags igen att besöka deras paradis. Här är bilderna från förra sommaren. Tack åter igen för trevligt besök och go middag :)
2012-07-16 ? 10:44:00

Shades

Niilas vet hur man poserar med sina shades. ;)
2012-07-16 ? 10:43:00

Parkalompolo 10 juli 2012

Nu är våra gemensamma dubbeldagar av föräldraledig slut. Armin har börjat jobba igen så jag och gossen tog en minisemester och åkte till Parkalompolo. Där hittade vi min gamla babygunga. Perfekt att tvätta upp och använda igen. Det var mysigt tyckte Niilas. Han har blivit så duktig på att sitta själv och allt det hände medan vi var i Norrlångträsk utan barnstol. Han har gjort otroliga framsteg de senaste veckorna. Han är inte alls baby någonmer. Utan han är barn och älskar att leka. Så rolig tid nu. <3
2012-07-15 ? 22:47:50

Nu är det slut på lugnet, han kryper!

Idag kände det som vi har väntat på. Niilas har krypt för första gången. Riktigt rejäla armtag och bentag. Det han strävade så hett efter att hans kryptalanger kom fram var tv-dosan. Vi är så stolta så vi spricker av lycka! Skriver upp i babyboken 15 juli 2012, 28 veckor ung. Hurra!
2012-07-15 ? 21:08:00

Svolvaer

Men vi gjorde ett litet stopp i Svolvaer bara för att lufta oss och gossen.

I byggnaden till vänster i bild var det förr en restaurang där Armin också har jobbat. Hamnen här var så mysig med massa matställen och uteserveringar.
Men när vi gick runt här så var det sena kvällen och allt började stänga.
Men ingen norgeresa är komplett utan en bild på Hurtigrutten.
Dessutom måste jag ju visa Svolvaers kända landsmärke The Svolvaer goat. En tvådelar klippa i form av hornen på en get som övermodiga (läs dåraktiga) klättrare brukar hoppa emellan. Det är verkligen crazy gjort för det är jättehögt upp och det är bara stup rakt ner runt dem. Så misslyckats man så är man döden död. Galet galet!
2012-07-15 ? 21:00:00

Dags att lämna Lofoten

På torsdags eftermiddag blev det dags att lämna Lofoten, havet, fjällen och alla fina traktors.
2012-07-15 ? 15:14:48

Vi måste gå längst stranden!

2012-07-15 ? 14:53:22

Strandkul 5 juli 2012

Niilas badar i havet för första gången. Blöter tårna och springer i sanden medan han håller i våra händer för stöd.
Just här mötte en sötvattenström med varmt vatten havets kalla vågor och skapade en perfekt badtemperatur.
Vi myser!
Två glada strandpojkar!
Små små spår av en gosse som promenerar sin första promenad på en strand.
Sandiga små fötter.
Mycket mysigt att vara en familj på stranden.
Liten och stor.
En alldeles perfekt dag!
Våra bästa!
2012-07-15 ? 14:33:47

Sand och tång, tång och sand mellan tårna

Vår allra sista dag i Lofoten (för denna gång) åkte vi en morgontur till stranden. Plockade snäckor, badade benen och lekte tillsammans hela familjen.
Stranden var finkornig och ljus. Havet långgrunt och ljuvligt blågrönt. Fjällen runt oss hade snötoppar medan solen lyste varmt och starkt. Kontraster! Det är nog det bästa sättet att beskriva Lofoten.
På stranden vandrade (eller som på denna bild - låg) det lofotenfår helt fritt. De fanns överallt! Under volleybollnät, vid rastbänkarna, under husvagnar och på både väg och parkeringsplatser. Så lustigt!
Denna kunde jag relatera till som ammande mamma. Hahahaha.
Blekheten själv på stranden. Enda bilden som jag inte såg helt galen ut på för jag sprang runt en hel massa.
"Din strand är min strand och låt oss aldrig ha tångkrig utan regler."
2012-07-15 ? 14:18:51

Solen glittrar på havet och på oss

Morgonkaffe ute på verandan. Solen glittrar på havet och på mig. Här var det sommar!!
2012-07-15 ? 13:55:22

Fångsten

Tillbaka på land och pappa Armin och Niilas tittar på fiskarna som vi fått. Men jag måste säga att hela min värld fortsatte gunga som båten på havet en god stund efter jag stod tryggt på land igen.
Storasyster visar mig hur man ska hålla i en fisk på rätt sätt.
Storasyster och Armin rensar fisken. En del blir filéade och andra bara urtagna.
Armin visar upp den största makrill han någonsin sett!
Men det var fler än vi som hade ögonen på fisken.
Storasyster var så duktig på att hjälpa till!
Djurvän som hon är så matade hon fiskmåsarna med renset från fisken.
De hade ett riktigt kalas!
Och det hade vi också sedan på grillfesten.
2012-07-15 ? 13:37:31

En förmiddag på havet 4 juli 2012

Efter vår morgonpromenad i finvädret så delade vi en pizza och drog på flytvästar. Jag och Niilas skulle få komma ut på vår första båttur på havet och fiska!!

Jag var såå nervös. Havet är stort och djupt men just idag låg vattnet så stilla så det var inte ett dugg läskigt. Bara härligt! Storasyster vinkar från Ronja båten som vi for ut med tillsammans med hennes bestefar.
Det är inte många babysar som just fyllt halvåret som har gjort så mycket olika saker som Niilas. Skoterturer på fjällen, fyrhjuling till sommarviste, pimpelfiske på vintern och flugfiske på sommarn, renfösning, gärde och kalvmärkning. Och nu även en Norgetur med havsfiske.
Storasyster spise pizza.
Norgeflagga bak på båten. Som sig bör.
Vi åkte förbi en laxodling och jösses vad det hoppade laxar i de bassängerna!
Denna overall från POP är alldeles utmärkt. Den har windstopper så den passade bra när man skulle ut på havet. Mössan var lite overkill men han är trygg i sin pappas famn.
En fiskebåt som var väldigt populär hos måsarna.
Niilas och jag på premiärtur!
Jag fick min allra första fisk nästan direkt! En stor fin torsk!! Jag är såååå stolt!! Sedan fick jag även sej.
Bestefar och Armin drog upp makrill. Flera samtidigt då de simmar i stimm.
Storfiskarn Armin.
Tjejorna och Niilas.
Storasyster visar stolt upp fångsten. På kvällen hade vi grillkväll och åt färsk fisk som vi fiskar själva. Vilken upplevelse!!! Makrill var så gott att lägga på grillen och vi fick till och med några med oss hem!
2012-07-15 ? 10:30:49

Tänk att få vakna tidigt en morgon utan att sakna natten som var

Det var inte fy skam att få vakna upp till en solig dag vid havet. Storasyster visade mig hennes slapparställe och det var ett alldeles utmärkt ställe att slappa på helt klart! Vi låg där och solade oss lite i varmt lingonris och såg ut över hav och fjäll. Luften var perfekt med en viss sälta.
Vi fotograferade varandra och plockade snäckor som på något vis hamnat uppe på denna kulle.
Jag tog med mig en hem. Resten fick ligga kvar och glittra i solen.
Storasyster blev kvar och fortsatte slappa så jag, Armin och Niilas tog en promenad och beundrade all grönska. Orange jättevalmo!
Traktors of course!
Nyponros
och små rara blå klockor.
Lofoten riktigt myllrar av gröndska fast de till och med ligger en grad längre norrut än vad Kiruna gör om man ser efter koordinater. Man märker av hur havet och kusten gör livet här behagligt.
Allt här ligger så nära. Vi promenerade efter en traktorstig och var snart ute i perfekta bärmarker (perfekta till hösten då) och därifrån kunde vi skymta havet och hyttan som vi bodde i. Lofoten är så vackert!!
2012-07-14 ? 23:38:47

SKARSJØ BRYGGE, MITT I LOFOTEN!

Senare på eftermiddagen efter vår långrast i Henningsvaer så kom vi fram till Leknes där Niilas storasyster bor. Senare också Skarsjø där vi hade vårt nattviste. Här är hemsidan till vårt boende.
Pappa och Niilas. Den gamle, den unge och havet. ;)
Underbart kvällsväder och havet glittrade så vackert.
Vi bodde på första etappen.
Hyttan var så himla mysig på insidan och vi fick alla sova i familjevåningssäng.
Armin står som vanligt i köket som förresten var beläget mitt i allrummet. Riktigt fint att sitta i soffan och samtala med kocken.
2012-07-14 ? 23:23:43

Henningsvaer

Henningsvaer blev mitt absolut första stopp i Lofoten. Vägarna dit var jättesmala och kurviga. Det blåste också en hel del där ute men vackert var det. På bryggehotellet (det vita på bilden) har Armin jobbar några sommarsäsonger. Så vi var in och hälsade på!
Hamnen var så liten och rar. Inte så mycket turister som det brukar vara enligt Armin.
Mysiga Klättercaféet.
Jag, Niilas och storasyster på sightseeing.
Henningsvaer var full av små butiker som alla var lika mysiga och hade sååå fina saker. Jag och storasyster sprang runt och beundrade medan vi lämnade Armin på manfolkparkeringen. Det var tur att de hade en sådan!
Torrfisk i mängder. Luktar som man tror att det ska lukta. ;)
Keramik från Lofoten. Älskar dessa karaffer.
och dessa myggspiral-hållare!
2012-07-08 ? 15:52:17

Sedan gick färden vidare till Lofoten...

2012-07-08 ? 14:43:00

Efter midnatt

Tillbaka i stugan. Kaffe och läggtajm för oss som är små. ;) Men gossen var uppe i varv efter sitt första rengärde så han dansade i köket en timme till och somnade efter ett först. Men som en stock. Övriga tassade in lite då och då under natten. Morgonen efter var det dags att lämna Pounikko för denna gång.
2012-07-08 ? 14:38:52

Rengärde

Efter en stunds vila för renarna och för oss blev det dags för rengärde.

Niilas började med en power-nap i friluftsvagnen.
Storasyster med lasso i högsta hugg. Hon skulle minsann hjälpa till och dra in kalv för märkning.
Morfar och gammelfammo
Stort rengärde denna natt.
Oskar visar storasyster hur det går till. Storasysters ögon tindrar när han får fatt på två stora och en kalv. Hon var imponerad! ;)
Far och son.
Vajor med kalv.
Storasyster får se hur märkningen går till.
Gänget ^^
På rengärde är alla med. Stora som små. Man får ta sovmorgon sen istället.
Denna ren tillhörde den lille killen i mitten av bilden. Han visar stolt upp sitt märke.
Midnattssolen möter klockslaget för midnatt.
Man basunerar ut att nu är det kafferast.
Vi går tillbaka till stugan och fikar. Jag och Niilas blir kvar för att sova. Men rengärdet fortsätter och storasyster och Armin är med. Perfekt dag!
2012-07-06 ? 22:11:23

Lätt som kyllingdansen

Hela gänget innan vi ska dra iväg och hjälpa till att fösa in renarna som renskötarna har samlat ihop för kvällens/nattens kalvmärkning. Det är inte illa att vara fira sin sex-månadersdag i rengärdet.
Efter lite väntan bland myggen så ser vi snart de första renarna möta oss på myren.
Det pratades om cirka 2000 renar på gärdet.
Vi plumsade efter på myren.
Det var en fantastisk kväll med underbart väder. Molnen var höga och solen lyste lågt.
Storasyster, moster Anna, Niilas och jag. Renhjorden är framför oss.
Det sätts upp säckväv så att inte renarna ska vända tillbaka, bort från gärdet.
Niilas var vaken och med under hela fösningen. Min duktiga gosse.
Det roliga med rengärde är att alla är med. Stora som små. Man lär av varandra och lever som man lär.
Storasyster gör "kyllingdansen" (fågeldansen på svenska) för att hålla renarna på plats. Så söt!
Vi får klartecken att alla renar samlats in i gärdet.
Hela fösningen tog väl cirka 1,5 timme. Sedan fick renarna vara själva i gärdet för att komma till ro och för vajan att hitta sin kalv.
Men såklart en och annan ren kom ju undan rengärdet denna gången också. Renen på bilden fick namnet "Rasmus på luffen".
2012-07-06 ? 21:31:17

Fiskeäventyr

Som nämnt så var vi ut och fiskade i bäcken på Niilas 6 månadersdag. Han var med och väl gömd för myggorna. För vilket härligt myggår vi har i år. Men mygg gillar inte mig så värst så jag har klarat hela Pounikko-resan utan ett enda bett och helt utan myggmedel.
Storasyster testar fiskelyckan.
Bäcken vänder.
Morfar fick första fisken.
En liten bäckgädda.
Storasyster lärde oss om regler på havet och sedan släppte hon tillbaka den lilla fisken. Klok som en bok ;)
Niilas tar en power-nap och laddar batterierna.
Min fina Armin !
2012-07-06 ? 19:35:51

Niilas 6 månader 29 juni 2012!!!

Lilla gossen Niilas fyllde ju halvåret den 29 juni när vi var uppe i Pounikko. Vilken halvfödelsedag han fick tillsammans med sina nära och kära som tycker om honom så himla mycket. Dagen firade vi med bäckfiske, renfösning och på kvällen även rengärde. Partyprissen Niilas var vaken och med ända till efter ett på natten!
2012-07-06 ? 19:28:07

En klassiker i elden

När vi kom fram så var det många som var hungriga. Vädret var så fint så vi gjorde eld utomhus och la på en klassiker på värmning.
Niilas mormor och morfar.
Moster Anna och Niilas studerar ett korvbröd.
Leker med fyrhjulingen. Niilas kan numera härma ljudet av en fyrhjuling och gör det mer än gärna JÄMT! ;)
2012-07-06 ? 19:18:53

Vid ett träd, på en sten, vid ett trollbo, i en björnskog

Min syster Anna har ett öga för att fotografera i naturen så hon fick ta vår första familjebild. Det var så roligt att få oss alla samtidigt på bild när vi var ute på vår första familjesemester sommartid ;)
Se hennes blogg: http://narpi.blogg.se http://narpi.blogg.se http://narpi.blogg.se
2012-07-03 ? 00:30:43

Uppmot Pounikko 2012

Från Parkalompolo tog vi oss vidare mot Pounikko. Första gången för Niilas, första gången för storasyster, första gången för Armin och första gången som familj. 
Anna kom och hämtade oss med fyrhjuling och släp.
Vi behövde bara spänna på grejerna (mat, packning, fiskesaker) och sätta oss tillrätta.
Färden går som vanligt över stock och sten. Myrmarker och tjärn.
Över hemmabyggda broar och enklare utlagda pinnar på lera.
Skogsposering!
Vissa delar av vägen är för skumpig även för fyrhjuling så då är det bäst att promenera.
Men lycka är att komma fram!!

2012-07-03 ? 00:09:29

Timmerhus

En helt ny vy har rest sig över Parkalompolo stugans köksfönster.
Ett skotergarage blir timrad.
Jag och Niilas har beundrat bygget.
Byggmästarna själva med hammarn i högsta hugg. Dock är det ju väldigt lite spik som hamras i en timring ;)
2012-07-01 ? 23:34:40

Ingen sommarkänsla

Vi har ju äntligen fått hit storasyster igen. Armin hämtade henne från norge och medan de var efter vägarna så tog jag fram balkongmöbler, lite roliga sommarleksaker och så fick kaninen komma ut och skutta. Mer än så tänker jag inte ta fram för Kiruna har ingen sommar. Det är regn och rusk och vinterkläderna ligger ännu framme.
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!