2010-03-09 ? 12:38:39
Chokladkaka med kokostoscatäcke
Har bakat enligt ett recept jag fått av en gammal arbetskamrat. Receptet
heter Chokladkaka med kokostoscatäcke. Den blir som en lite stelare
kladdkaka med ett lite segt caramelltäcke ovan med smak av kokos.
Knasigt gott. Tyvärr hann jag ju inte ta en bild på den innan den åkte i
frysen. Men den ser precis ut som en toscakaka i rund form. Om du vill
så kan du dubbla receptet och göra i långpanna. Men ha lite översyn. Tror
inte mjölmängden stämmer riktigt då. Testa dig fram!
Här kommer iaf receptet till en kaka i en rund form med avtagbara kanter
på cirka 20 cm i diameter.
Chokladkaka med kokostoscatäcke
Kaka:
*100 gram smör
*2 ägg
*2,5 dl strösocker
*1 tsk vaniljsocker
*1 krm salt
*1 dl kakao
*3dl vetemjöl
Glasyr:
*100 gram kokosflingor
*0,5 dl ljus sirap
*1 dl strösocker
*1 dl grädde
*50 gram smör
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröda en form.
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst, gärna med elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt
och kakao. Rör ner vetemjöl och det smälta smöret.
Bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 200 grader i 15 min.
VIKTIGT! När du lägger kakan i ugnen måste du direkt börja med glasyren!
Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull. Sätt plattan på
medelvärme och rör tills smöret smält och det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp
och sjud cirka 5 min.
Ta ut kakan ur ugnen. Bred på glasyren och grädda ytterligare 10 min tills kakan får
en fin färg. Gyllenbrun ska den vara.
Låt svalna. Den går lätt att skära efteråt. Mums mums mums!
Kommentarer