2012-01-30 ? 19:27:17

På bemärkelsedagen

Men vi hade ju kommit till Parkalompolo för att fira gammelfammos 80 årsdag!
Niilas och Kristina fick träffas för första gången. Det skiljer ju precis 80 år dem emellan.
Moster Anna busar med Niilas.
Vi firade med rosa prinsesstårta och hubbotkaffe på morgonen.
Sedan kom ju fler kalasfina gäster till gammelfammo.
Det blev fotografering och kalaskramar!
Det dukades fram ett enormt fikabord.
Vi fikade i flera omgångar!
Grattis gammelfammo önskar oss alla! Hurra hurra hurra hurra! Vilken toppendag!
2012-01-30 ? 19:04:18

Vi älskar vintern!

På söndag förmiddag packade vi Saaben full med baby, vagn, packning och oss såklart för att åka till Parkalompolo.
Byn bjöd på en underbar vinterdag så vi passade på att skotta både gård och tak. Liten var med ute i vagnen hela tiden. Vaken, men nöjd och glad över att vara i byn för första gången. Min mamma, pappa och syster var också med.
Armin fick vara takskottare och vilket dunderbra jobb han gjorde!
Men ibland undrade man om han missuppfattat tanken med UTEDASS!
Det hade kommit mycket snö så vårt skotergarage hade kollapsat. Tur att syrran varit och skottat fram den förr.
Nu när man kikade in genom öppningen kunde man åtminstonde skymta min pärla. Men den var hel och fin så den fick stå kvar tills det är dags att hämta den till stan.
Men ingen RIKTIG VINTER utan MYCKET SNÖ!
2012-01-29 ? 08:43:00

Vuoddagat

Jag tycker faktiskt att jag lyckades ganska bra med knytningen. Rätt och riktigt ska det ju vara.
Jag och Niilas. Åh så vi ska vara fina till marknaden. Men det får bli yllestrumpor under för oss båda och en ullbody för gullgossen. Armin ska vi klä i sälskinnshandskar. Det är alltid så himla kallt under Jokkmokks marknad. Hoppas på lite mildare i år annars kan det bli svårt att åka med en baby.
Just nu sitter vi i bilen på väg till gammelfarmor i Parkalompolo! Ses igen i nästa vecka!
2012-01-28 ? 23:16:08

Skoband


Jag fick en försenad men ändå helt underbar julklapp i efterskott utav Armin. Ett par skoband till mina Kero-skor.

Fick tanken att googla lite på skoband och hittade sådana härliga inspirationsbilder! Klicka på bilden för länk!


Sedan hittade jag på den här bloggen det här klippet om hur man knyter skoband.


Nu måste jag ju också ordna mina skoband och göra luftmaskor så jag kan hänga upp dem i hallen. =D Alltså medurs och moturs.

Nästa vecka är det Jokkmokksmarknad igen!

Áiggut go dálvemárkaniidda?

Det ska jag och min lilla familj!!!
2012-01-28 ? 22:46:20

Verdens beste!

Till sin födelsedag hade Armin önskat sig en Kvaefjordkake. Jag hade ingen aning om vad det var för någonting. Förutom att det var något norskt påfund. Men det visade sig ju vara marängtårta. Så självklart ville jag göra honom glad och uppvakta honom med favorittårtan. Jag följde det här receptet på tine.no
Översatt till svenska blir det då:
  • Kaka:

    150 g smör
  • 1,2 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 äggulor
  • 5 msk mjölk
  • Maräng:

    5 äggvitor
  • 1,6 dl socker
  • 100 g skivade mandlar
  • Fyllning:

    1 pkt vaniljkräm cirka 4-5 dl
  • 2 dl vispad grädde
  • 2 tsk vaniljsocker


  • Sätt ugnen på 175 grader



    Rör smör och socker ljust och luftigt. Tillsätt vetemjöl, bakpulver, äggulor och mjölk. Täck en långpanna med bakplåtspapper och fördela degen i den.





    Vispa äggvitor och socker hårt. Fördela över degen och strö på mandlarna. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Låt kallna.





    Dela kakan i två lika stora delar. Lägg den ena på ett kakfat. Blanda vispad grädde, vaniljsocker och vaniljkrämen. Fördela på kakan med en slickepott. Lägg på den andra delen av kakan med marängsidan uppåt






    Men jag valde att lägga till lite hallon mellan lagren för lite syrlighet.



2012-01-28 ? 22:32:15

Grattis Armin 32 år!

Imorse steg jag upp lite före resten av min lilla familj. För det är nämligen Armins 32 årsdag! På morgonen började jag att fira honom med äppelmazariner, vaniljsås och hallon. Thé, kort och såklart en present också!
I presentpappret gömde sig en present som jag specialbeställt av Göte från Jukkasjärvi. En stor fin kåsa med gravering och vackra silverdetaljer.
Efter fikat på sängkanten gjorde jag klart tårtan som jag påbörjade igår. Vi fick massa fikagäster och vi hade en toppentrevlig dag. Armin fick lite goa drycker (kanske passande till kåsan ;))
Sedan blev vi bjudna på middag av mor och far. Renskav och potatismos. Det var hur gott som helst. Utav dem fick han ett roligt kort, en hopfällbar såg och en balaclava. Perfekt till stundande skotersäsong! Ikväll är han på konsert och imorgon drar vi till Parkalompolo för att fira nästa födelsedags"barn".
Puss och grattis min älskade!
2012-01-28 ? 01:07:30

Jag och Niilas var en sväng till jukkasjär...

20120126419 (MMS)

Jag och Niilas var en sväng till jukkasjärvi i förrgår. Tänkte hälsa på mina gamla arbetskamrater på ishotellet men efter vi gjort våra ärrenden så kom ambulans, polis och brandbil. Det brann visst i en personalbostad. Så vi åkte tillbaka till kiruna istället. Men vi hann med att besöka en annan fd arbetsplats och en vän. Idag har vi hämtat en specialbeställning och bakat en tårta efter norskt recept. Imorgon är det Armins födelsedag!

2012-01-26 ? 08:39:00

Gullgossen karatekid babyhaj 4 veckor!

Idag fyller vår älskade babyhaj 4 veckor! Att Niilas kom till världen är det bästa som hänt och jag är så tacksam över att få vara hans mamma. Han hittar på massa nya saker från dag till dag. Här i dagarna så vände han sig från mage till rygg flera gånger. Bara 3,5 vecka gammal! Han är så stark i nacken och har börjar följa vad som händer i världen runt honom. Lyssnar och tittar. Våran gullgosse!
2012-01-24 ? 23:49:08

Om när

Del 1 av 5 är avklarad i min distanskurs "Projektledning". Jag tar det som en seger och ett bevis på att det går att kombinera studier med mammaledighet. Men just nu längtar jag efter mer vardagliga saker och jag är så glad över att Armin ska ta ut lite pappadagar i nästa vecka. Så vi får vara tillsammans alla tre. <3 Vi börjar redan ihelg med en tur till gammelfarmor i Parkalompolo. Jag tänker mig kalla vinterdagar med barnvagnspromenader efter byavägen. Jag tänker mig kaffe i egna koppar och finska tv-program. Jag tänker mig lyckan över att få visa upp gammelfammos nya barnbarns barn. Sedan hinner jag nog titta till min pärla Backcountryn som väntar på säsong.

Det är precis sådant som jag vill ha tid för och göra just nu. Inte om, inte när... Bara va!

Idag 24 januari firar ju bloggen 3 år dessutom!!!
Hurra Hurra Hurra!!!
2012-01-24 ? 20:55:57

Tippetoppe

Jag vann just denna auktion på tradera. Lilla mössan är helt urgullig och kommer att passa liten Niilas perfekt när han blir sisådär 1-2 år. Man får ju passa på när man gör fynd! 9 kronor + 39 kronor i frakt. Tack tack!
2012-01-24 ? 19:44:18

Krispiga Januari

Idag har vi varit till BVC. Gossen hade gått upp närmare 600 gram och växt 3 centimeter på bara en och en halv vecka! Jag har väl tyckt att han blivit lång. 54 centimeter nu. Större än min halvmeters salami jag har i kylen faktiskt. Idag har det varit kallt i Kiruna. Härliga -21 hade vi på bolagsområdet. Solen har kommit tillbaka flera timmar på förmiddagen och kylan får luften av kännas krispig. Men gossen låg varmt nerpackad i sin overall och på fötterna hade han de fina sameskorna han fått av sin moster. I veckan väntas fler tillfällen till att klä upp sig så fint. Armin fyller 32 år till helgen och gammelfarmor fyller 80 år på måndag. Så vi ska fira! Imorgon hoppas vi på temperaturer som inte överstiger -20. Vi vill ut på barnvagnspromenad! Det är underbart och dessutom sover gossen så gott i friska luften. Kiruna är i alla fall underbart den här tiden på året.
2012-01-22 ? 12:39:08

Välkommen till världen presenter del 2

Här är det blå stickade setet som Niilas fick av sin mormor och morfar tillsammans med filten. Underbara!
Mössan, handskarna och sockarna fick han också. De ska börjas användas mycket snart. Det är ju gaalet hur snabbt små babysar växer!
Dessa tuffa tossor kom på posten i veckan. Tusen tack Emma och Daniel!
Åh så det tuffa kortet från Davve som jag lovade att visa. Hahaha mycket likt bara att första tanden inte kommit ännu. (Tur det ;))
Fortsättning följer med presenter. Har en del på tvättning just nu. =) Till exempel från Sandra och Peter!
2012-01-18 ? 12:05:18

♥♥♥♥ Välkommen till världen-presenter ♥♥♥♥

Nu äntligen kommer bilderna på alla fina
"Välkommen till världen"-presenter som Niilas har fått av nära och kära
Först ut är denna lilla tomtemössa som alla barn födda under december månad fick på Gällivare BB. Det är en snäll dam som stickar
ett femtiotal sådana här varje år åt de nyfödda decemberbebisarna. Så underbart fint och jag vill ge dig tusen och tack!



Av stolta  mormor och morfar har ju Niilas fått massvis med gulliga, fina och användbara saker. Det kommer att komma fler bilder senare. Men detta gullungeset fick han när de hälsade på på BB. Sockorna sitter förresten som en smäck och lossnar aldrig!



Några nallebjörnar, också från mormor och morfar. Snuttisen känner ni kanske igen från webbis-bilden?



En tomtedräkt och en älsklingsmössa från våra goa vänner Lisa, Anders och Edvin i Västerbotten. Tack igen rara ni!



En till bild på Barnkammarboken som Niilas fick i julklapp av mormor och morfar. Älskar bilderna i den!



Ytterligare en bild på sångboken som Niilas fick i julklapp av sin kusin Ebba. Kramar och massa tack!



En jättefin body och sparkbyxa som Niilas fick av sin storasyster Ronja i julklapp! Syskonmysigt!


Tuffaste killen i stan? En body med väst och slips av Annelie och Peter. Hjärtligt tack! Denna kommer bli så häftig på!!



Presenter av Maria. Pyjamas, babyhättor, kort och en kaninspeldosa. Tack tack tack tack rara du!



Randiga bodysar och ett par byxor av David och brudarna. Till detta medföljde ett urgulligt kort som jag måste visa bild på senare! Tihi. Tack tack!



Body och sparkbyxa av Marith och Kjell. Tack snälla! Dessa kommer användas flitigt vet jag redan nu.



En urhäftig onepiece (!) med matchande scarf utav familjen Siekas.



Men som om inte det var nog så gav Susanna även en björnstol och ett stort gäng med böcker (vi har redan tjuvstartat på den om vägarbete och traktors ;)) åt Niilas. Till och med storasyster fick en sackosäck till sitt rum av henne. Tusen tusen tack allihopa!




Handsydda och alldeles egna små sameskor med stickade strumpor av moster Anna. De finaste vi någonsin sett! Tack moster!



Utav Kalle och Frida fick Niilas en stickad overall och ett stort gäng kaniner! Den mest långväga från Brasilien och de övriga var allt från snuttefiltar, till napphållare och tofflor. Så mjukt och mysigt!



I kortet från dem fick Niilas även sina alldeles första ÖLPENGAR! Dessa ska få "ränta till sig lite" till hans 18 årsdag. Ni kommer va hans favoriter då! Tusen tackar! ;)



Utav våra kära arbetskamrater på Ripan då. Ett kort med en fyndig dikt =D och såklart silverkulan som jag visade förr.
Ett underbart täcke med innerfoder så den är mjuk att ligga på även på golvet. Och Niilas första instrument. En bongotrumma. Hahaha "Oavsett vad han gör, han er aldrig stör"
Tusen tusen tack för de fina presenterna!!!
Sist men inte minst. En jättefint hantverk till filt av goaste mormor och morfar. Till detta hörde ett jättefint stickat set som jag visar bild på lite senare. PUSS!
Tusen tack från Niilas och oss!




2012-01-18 ? 11:54:53

Tusen sköna drömmar

Såhär fint sover vår lilla karatekid. I min gamla barnsäng och just nu i mina gamla sängkläder och under en IKEA sänghimmel. Nära oss.
Jag tycker verkligen om den här. Den är busig och ger rummet ett skön upplyftning.
Ovan Niilas finns en liten leksak som följde med nåt startpaket och en silverkula som han fått av våra arbetskamrater i present när han kom till världen. Den ska få hänga över honom i sängen tills han är stor nog att använda den själv. Det sägs att dessa håller borta oknytt som kan tänkas komma och byta bort honom. Och det vill vi ju inte!
2012-01-17 ? 23:15:54

Efternamnslagen

Just nu är jag lite lagomt irriterad på efternamnslagen. Den ställer till det för oss så vi inte kan ge Niilas det namn som vi tänkt. Det som var meningen var att han skulle få ett eget efternamn och mitt efternamn men tydligen får vi inte ge honom två efternamn. Jag gillar det inte! Jag kan förstå att de vill reglera så inte barn får stötande namn. Absolut! Men detta känns bara löjligt.
2012-01-15 ? 23:34:59

Det kommer mera

Jag har som inte riktigt tid eller hjärta att lägga ner på bloggandet just nu. Först och främst vill jag vara så mycket jag kan med min nya lilla familj. Lära känna dem och bara känna sådan enorm kärlek till dem. Jag kan sitta och titta på lilla Niilas i timtal. Pussa på babyfötter och känna små babyhänder greppa mitt pekfinger. Se hans små förändringar som kommer så snabbt från dag till dag. Liten hade växt en centimeter och gått upp 300 gram på en vecka! Min lilla pojk växer så det knakar och jag vill inte missa en enda sekund av det. Men imorgon eller på tisdag ska jag försöka hinna fota alla presenter som Niilas har fått när han kom till världen. Måste passa på när det finns dagsljus. Vi har inte jättemycket lampor kvar i lägenheten när julbelysningen tagits ner.
2012-01-15 ? 21:34:29

Första boken om Niilas

Jag har köpt en underbar babybok från Kirunas bokhandel Ugglan. Den kommer från rabén&sjögren och innehåller massa härliga bilder och massa rolig fylla i texter. Jag föll för den direkt! Jag som har varit så orolig att jag inte skulle hitta någon bra babybok. Men denna rekommenderas!
Det fanns en sådan här söt fotoalbum med tjocka blad där man kan lägga in sina egna bilder. Sött dekorerat med Tummen. Denna köpte jag inte men kanske senare. Urgullig är den i alla fall.
2012-01-12 ? 22:47:41

Varma vinterkramar till er alla!

Vi var ju till BVC igen igår. På en vecka hade vår lilla karatekid gått upp 300 gram! Stora stora pojken nu. En liten dubbelhaka har smugit sig fram under denna vecka också. Jag måste ju ha helt kalasbra mat att bjussa på. Igår fick vi även det efterlängtade brevet från Skatteverket. Nu har han fått sitt alldeles egna personnummer. Ja jösses stora pojken på flera sätt och vis. För idag blev han ju två veckor ung. Jösses vad tiden går fort fast vi bara myser och gosar och har det bra!
När vi kom hem från BB fanns denna tårta i kylen. Åh blommor och presenter. Måste snart börja fota allt fint vår karatekid har fått när han kom till världen. Tusen tack alla ni som uppvaktat honom och oss! Ni är för underbara!
från Niilas med familj!
2012-01-11 ? 23:22:49

Graviditetskilon

Denna graviditet har slutat helkonstigt. Jag tog och rotade fram mina vanliga kläder igen. Mina smaljeans sitter löst på kroppen...
2012-01-10 ? 16:44:03

Sista dagen - mysig middag och kvalitetstid

Igår hade vi baddag av hela familjen. Sedan tog vi en ordentlig barnvagnspromenad upp på stan. Lånade min studentlitteratur på biblioteket. För om 6 dagar så börjar jag studera kursen Projektledning. Sedan var vi en sväng på Wennbergs sameslöjd och letade en mössa åt Niilas men hoppas på att hitta bättre under Jokkmokks marknad istället. Istället tog vi en fika på nya caféet i nya Gallerian. Ytterligare en helmysig dag!
Sedan tog Armin och lagade en helt fantastisk middag. Med fläskfile i bacontäcke som gömde citron och örter. Till det bakad potatis, morötter, lök, minitomater och en sås som smakade himmelskt. Det var så gott att jag aldrig ville bli mätt.
Till det drack vi en exklusiv blåbärsdryck från Systembolaget. Den är helt alkoholfri och är så koncentrerad att den i smaken känns som att dricka vin. Saxhyttegubbens Blåbär 100 % var tydligen så exklusiv att jag (höggravid vid tillfället) var tvungen att visa legitimation för att få köpa den alkoholfria drycken. 69 kronor för 33 cl. Men den rekommenderas! Med den fick vi inviga våra nya rödvinsglas från Kosta Boda.
Idag har i alla fall Armin börjat jobba igen. Det känns hemskt trist då vi haft så många mysiga dagar ihop. Men jag antar att en vardag måste komma till slut.
2012-01-10 ? 16:25:03

Ice ice baby

Vilka underbara dagar vi har haft tillsammans. Armin, jag, Niilas och Nillas storasyster. Hon har varit så duktig och varit med vid blöjbyte, kört vagnen, sjungt och natta. Dessutom hann vi ju ett besök till Jukkasjärvi och hotellet i is. Det är inte illa att vara 1 vecka och 2 dagar gammal när man besöker ishotellet för första gången!
Vacker iskonst. Men attans så missade jag Ernst rum. Om ni såg programmet "Jul med Ernst" så besökte han ju hotellet och gjorde en thékopp till en av sviterna. Men Armin och storasyster måste ha gått igenom det rummet när jag var in och ammade i dressing room.
Drack juicedrinkar i isglas i isbaren.
En riktig helmysig familjedag i Jukkasjärvi. Det var inte lätt att få med sig allt och alla med packning, overaller, vantar och sockar på plats. Men ROLIGT var det!
2012-01-04 ? 19:54:58

Idag har jag och niilas haft en heldag til...

20120104284 (MMS)

Idag har jag och niilas haft en heldag tillsammans. Morgonmys, premiärpromenad med barnvagnen till bvc. Liten hade växt en centimeter och gått upp hundra gram. Nu väntar vi på pappa och storasyster.

2012-01-04 ? 19:46:41

Imorgon är det precis en vecka sedan

Festbordet kom in uppdukat efter en lyckosam förlossning. De smörgåsarna och thé var verkligen det godaste jag någonsin ätit.
Alla barn födda på Gällivare BB under 2011. Vår kid var nummer 527 av 531.
Första kvällen.
Tiden går så snabbt. Imorgon är det en vecka sedan. Jag är fortfarande i glädjerus!
2012-01-03 ? 23:22:41

Nybakt

Dessa står på jäsning i köket just nu. Det är inte jag som satt igång brödbaket utan min kära sambo. Medan dessa jäser sitter far och son i soffan och tittar på hockey tillsammans. I nästa periodpaus ska de in i ugnen och sedan blir det nybakt bröd med smält smör och förhoppningvis vinst för juniorkronorna!
Gullunge-sockar som Niilas fått av sin mommo och moffa. De sitter faktiskt kvar! Imorgon blir det BVC.
2012-01-03 ? 17:16:13

Gott nytt 2012!

Välkommen 2012!
Då var vi tillbaka i Kiruna igen. En familjemedlem rikare. Och vilken enorm rikedom det ligger i att få hålla sitt barn i armarna och känna honom sova tryggt hos dig. 29 december var det dags. Vi kom till BB vid nio-tiden på morgonen och barnmorskorna mötte oss välkomnande. "Idag ska vi få fira en födelsedag" sa de.
17.16 kom det första skriket (från babyn- förr och alltfler från mig). Armin fick ta emot vårt barn i armarna. Jag låg mest ner och pustade ut. Du är äntligen här! Jag såg en baby som var det mest perfekta jag någonsin sett och hjärtat svämmade över av stolthet och lycka. En son! En son! Jag såg direkt att det var den Niilas Zackarias som vi väntat på. Efter detta följde en fantastiskt natt då man var mycket trött men ändå inte kunde sova. Man kunde inte få nog av att bara titta. Titta och krama om, vyssa och vagga.
Nyårsafton tillbringade vi på BB. Vi hade egen nyårsmiddag. Vi åt färskt bröd, tapas, gorgonzola och Västerbottensost. Vi tittade på fyrverkerierna vid tolvslaget med babypolarna och skålade i champagne.
2011 har varit ett oväntat år. Livet har vänt och jag har fångat en riktig lyckoslant! Det kändes först så himla sorgligt att året är slut. Riktigt stora saker har hänt på några få månader. Men samtidigt blir jag helt bubblig av lycka av att tänka på vad 2012 kan innehålla för underbara stunder. Samtidigt är jag avvaktande för de eventuellt sorgliga stunder som också kan komma. Men just nu lever jag dag för dag för att jag vill vara så närvarande jag bara kan och njuta av de underbara dagar som är just nu.
Nyfamilj. Imorgon kommer Niilas storasyster!
2012-01-01 ? 17:06:34

Webbis från NLL.se

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!