2011-12-07 ? 23:45:23
Julkaka nummer 1
Bakade en kardemumma sockerkaka med sockrade apelsinskal, dekorerade den med glasyr och kakdekorationer i form av små apelsinskivor med apelsinsmak. Gräddade i fammo-sockerkaksformen. Blev så fiiiint! + så råkade mina tomtar också komma fram ur gömmorna medan kakan var i ugnen.
Receptet är för 6-8 personer.
- 75 gram smör eller margarin
- 2 ägg
- 1 dl mjölk eller grädde
- 2 ½ dl socker
- 2 tsk mald kardemumma
- 1 dl russin eller korinter
- 1 ½ tsk bakpulver
- 3 dl vetemjöl
- litet paket med sockrade apelsinskal
- florsocker + vatten
- kakdekorationer
Smörj och mjöla en sockerkaksform på ca två liter.
Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.
Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.
Blanda vetemjöl, kardemumma, russin och bakpulver noga i en skål.
Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.
Tillsätt torrvarorna och rör slätt.
Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i 200 grader cirka 30 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.
Stjälp upp och låt kakan svalna på galler.
Kommentarer
Ann-Maret
Hejsan. Nej men jag hade säkert kunnat göra en mindre variant som sockerpåse ifall du skulle önska dig en sån också. :)
Fina Frun
det är gott!