Valentines dag
sv. åh vad jag önskade att du hade rätt. Att det absolut inte spelade någon roll vad barnen hade för kläder på sig och att deras personlighet inte påverkades av den behandling de fick.
Tyvärr så har du fel.
Genus handlar i grund och botten om hur vi bemöter varandra. Hur barn bemöts. Hur barn uppfattas. Manligt och kvinnligt. Stereotyper, fördomar och förväntningarna som följer med det.
Kläder och färger påverkar hur människor uppfattar oss. Och hur vi blir uppfattade stärker förväntningarna och förväntningarna i sin tur påverkar hur vi bemöts. Hur vi bemöts påverkar i tur vår självbild och vår personliget.
Detta gäller speciellt för barn som inte har kunskap eller erfarenhet att kunna tänka kritiskt.
En flicka i rosa klänning uppfattas på ett sätt medans en flicka i jeans och tröja uppfattas på ett annat. Således får de - tråkigt nog - olika bemötanden. Inget konstigt med det. Men som genusmedveten förälder så är man uppmärksam på hur dessa bemötanden påverkar våra barn.
Och utifrån det gör vi våra val; hur vill jag att mitt barn blir bemött? Hur kan jag påverka detta?
(sen då är det ju även så att flickkläder ofta är tajtare och i öntåligare material vilket i sin tur påverkar deras lek negativt)
Läs gärna mer i min blogg under genus. Börja med det här inlägget:
http://ladydahmer.se/2010/august/utkast-aug-18-2010.html
mvh
Natta
Jag är uppväxt med prinsessklänningar och rosa kläder och hela faderullan. Jag kan då INTE säga att det på något vis påverkat mig negativt. Jag har då blivit en tjej som i ena stunden sitter och målar naglarna och sedan i nästa byter däck på mitt släp. Så varför skulle kläder ha någon sorts betydelse som helst!?!
varför har det betydelse? jo som jag sa:
1. Kläder och färger påverkar hur människor uppfattar oss.
2. Och hur vi blir uppfattade stärker förväntningarna och förväntningarna i sin tur påverkar hur vi bemöts.
3. Hur vi bemöts påverkar i tur vår självbild och vår personliget.
Det finns undersökningar som har visat att t.ex. man lyssnar mer på personer i mörka kläder (därför brukar kostymer vara mörka... och pojkkläder..?), färgglada kläder blir man glad utav (t.ex. på cclowner).. osv.
Kläder, färger och mönster påverkar oss jättemycket. Och kan få oss att vara glada/kaxiga/osv mot den vi pratar med...
Ett litet barn som bär färgglada kläder med roliga mönster kommer att få fler leenden från omgivningen än ett barn med murriga färger och kanske inget tryck alls. Tror du inte att barnet påverkas av detta om den nästan uteslutande kläs på detta vis?
en flicka i fina klänningar får mycket fler komplimanger än en flicka som kläs i jeans och tröja. (och flickor generellt får mycket fler komplimanger för sitt utseende än vad pojkar får)
Pojkar som är klädda i typiska pojkkläder får oftare höra att de är tuffa och coola. osv.
Om du tänker efter så förstår du nog att det påverkar barn. Hur man blir bemött liksom.
Kläder är fortfarande bara kläder.
Hoppas vi kan höras igen när dina barn har växt upp och när jag får barn och de växt upp. Så kan du ju kolla skillnader och likheter mellan dem. För jag tycker att det är du som gör fel som ska hålla på att jämföra.
Nej, kläder är fortfarande inte bara kläder. Olika kläder påverkas omgivningen och betraktaren på olika sätt. Olika färger sänder olika budskap.
Och barns personligheter påverkas i högsta grad av sättet de blir bemötta på.
Det här är inget jag sitter och hittar på för skojs skull, det finns massvis med seriös forskning som bekräftar just detta. Sen är det upp till dig om du vill leva i ignorans (helt ok!) eller faktiskt skaffa kunskap.
Som sagt. Låt oss jämföra i slutänden.
Nu är du bara tramsig.
Min fina vän Nina förklarar lite mer. Jag kopierar in en del här:
http://ninaruthstrom.se/varfor-upprop-mot-konsmarkta-klader/
Det finns psykologiska undersökningar som visar att vi automatiskt sköter flickor och pojkar olika redan från födseln. Bebisar fick i undersökningen rosa respektive blå sparkdräkt och försökspersonerna fick i uppdrag att ta hand om bebisen och tolka dess beteende, svaren skilde sig beroende på på sparkdräktens färg. Försökspersonerna visar försök till
att tolka den blåa bebisens gråt som ilska och irritation, han vill något, och den skära
bebisens gråt som blivit ledsen, hon behöver tröst. Och så fortsätter det hela livet (Gothlin, E. (1999) Kön eller Genus Liber).
Ett barn som bär mörka kläder får ett annat bemötande än ett barn klätt i ljusa, söta kläder. Varför tror ni vuxna klär sig i mörka kostymer vid väl valda tillfällen, jo för att inge respekt och tas på allvar. Mörka kläder framkallar dessa känslor.
Flickan i sin söta klänning får höra att hon är fin, medan pojken med det stora arga vilddjuret på magen gör att folk ryggar tillbaka och spelar rädda kanske. Pojken känner ett övertag, han kan skrämmas som en aktiv handling. Flickan känner sig fin och får lära sig att genom att vara fin kan hon få bekräftelse.
Det skulle gagna alla barns utveckling om de fick prova på alla roller. Ibland är man fin, ibland tuff, ibland farlig osv.
Hämmar lek
Smuts syns mer på ljusa kläder vilket kan få barn (flickor) att undvika vissa lekar för att förbli rena och fina. Dessutom får flickor också lära sgi at det är viktigt att vara fin vilket ökar på den onda cirkeln.
Kläder till flickor är oftare sydda i skira och ömtåliga material som helt enkelt går sönder av vildsint lek.
Plagg skapade till flickor är mindre i omfång TROTS att flickor och pojkar har samma proportioner, (tills de kommer i puberteten). Ett barn som är 110 cm långt har samma proportioner oavsett kön. Men ett plagg i stl 92 cl är större om plagget är tänkt till pojkar.
Flickornas kläder sitter alltså mer figurnära vilket leder till att det blir svårare att röra sig. Byxorna glider ner, ”topparna” glider upp. Magen syns. Flickors kroppar sexualiseras tidigt och görs tillgängliga för bedömning i trånga kläder, medan pojkar i sina större kläder får ha sina kroppar i fred. Små flickor har bh-liknande toppar i flera år innan de får bröst, på grund av att badbyxa och topp säljs tillsammans. Det är ingen slump att vissa flickor redan i förskoleåldern säger att de vill banta.
Tack söta du, och ha en fin alla hjärtans dag! :)